Свикнали сме да смятаме, че като хора разполагаме с повече

...
Свикнали сме да смятаме, че като хора разполагаме с повече
Коментари Харесай

Защо животните и хората заслужават еднакво отношение

Свикнали сме да считаме, че като хора разполагаме с повече права, привилегии и власт от животните. Задавали ли сме си въпроса обаче по кое време тъкмо в живота ни се появява това поверие и на какво се базира то?
 Нидерландия, отделянето на амоняк и радикалните проекти на страната за понижаване на добитъка
Радикалните проекти на Нидерландия за понижаване на добитъка

На какво се дължи това

Именно това е тематиката на огромно изследване на университетите Ексетър и Оксфорд.

То цели да изследва настройките на три групи хора - деца сред 9 и 11, младежи от 18 до 21 и възрастни. Те трябвало да дават отговор на въпроси, свързани с това дали на селскостопанските животни би трябвало да бъдат третирани, както третираме и хората.
 Снимка 570271

Оказало се, че децата са най-твърдите бранители на тази доктрина, като доста от тях считат за морално недопустимо да се употребява месо. С напредването на възрастта обаче хората последователно възприемат видизма или видовата дискриминация - да приписваме права и стойност на база на видовата ни принадлежност.

" Отношението на индивида към животните е изпълнено с етични двойни стандарти ", разяснява Люк Макгуайър, един от създателите на проучването, пред Guardian. И добавя, че гледаме едни животни за компания, а други - от икономическа полза. " Кучетата са другари, а прасетата - храна. "
 Снимка 559910

Макар всичко това да ни наподобява явно, учените от Ексетър и Оксфорд настояват, че проучването е значимо от позиция на това да научим, че човек не се ражда с чувството за видово предимство, а го придобива след това.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР