Свикнали сме да приемаме рака като мистериозно и непредвидимо наказание

...
Свикнали сме да приемаме рака като мистериозно и непредвидимо наказание
Коментари Харесай

Почти половината от случаите на рак са предотвратими


Свикнали сме да одобряваме рака като мистериозно и непредвидимо наказване на ориста. Според ново необятно огромно изследване обаче, близо половината от случаите на онкологични болести могат да бъдат напълно предотвратени посредством елементарни промени в всекидневието ни .

Изследването се съсредоточило върху коригируеми рискови фактори като тютюнопушенето, затлъстяването, потреблението на алкохол и други и открило, че на тях се падат 42% от всички случаи на неопластични болести в Съединени американски щати, както и на 45% от смъртността там, породена от рак.

По-кокретно, оказало се, че от оценените близо 1,58 млн. случаи на раково-болни пациенти, към 660 000 случая се дължали на такива рискови фактори, които могат да се управляват.

Установена била в тази рубрика водеща роля на тютюнопушенето , което било отговорно за 19% от случаите на рак и 28,8% от случаите на гибел, като с това се отличило като най-сериозен рисков фактор.

Свързани публикации.. Затлъстяване - за какво е рисково? 0 Намаляването на алкохола може да защищити от рак 0

На второ място било затлъстяването , асоциирано със 7,8% от случаите на неоплазми

и 6,5% - на гибел. На трето място по значителност попаднал алкохолът, виновен за 5,6 % от болестността и 4% от смъртността.

Били оценени общо 26 типа ракови болести, от които се оказало, че на първо и второ място по предотвратимост са белодробният и колоректалният карцином .

Имало и полови разлики – повече болестност и смъртност имало при мъжете по отношение на тютюнопушенето, хепатит С, УВ-облъчване

и ХИВ-инфекция, до момента в който при дамите измежду предотвратимите рискови фактори превес имали затлъстяването, алкохолът, лимитираната физическа интензивност и инфекцията с човешки папилома вирус.

Експерти акцентират, че проучването единствено по себе си не е революционно, тъй като тези рискови фактори към този момент са разпознати като такива. За сметка на това, то е изключително скъпо, тъй като разкрива какъв брой огромни разлики биха могли да причинят измененията в метода ни на живот.

Затвърждава се концепцията, че първичната предварителна защита би трябвало да бъде бъдещето на медицината.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР