Свикнали сме да ни казват как, кога и какво трябва

...
Свикнали сме да ни казват как, кога и какво трябва
Коментари Харесай

Ето няколко мита за здравословното хранене

Свикнали сме да ни споделят по какъв начин, по кое време и какво би трябвало да ядем, като рекомендациите идват освен от медиите, само че и от рекламите и етикетите на разнообразни храни.
Яжте по-малко мазнини. Яжте по-малко захар. Яжте пет пъти дневно. Яжте повече зеленчуци, съдържащи скорбяла. Никога не пропускайте храненията. Яжте малко и постоянно.
Пийте минимум осем чаши вода дневно. Не пропускайте закуската. Пийте по-малко кофеин. Пийте по-малко алкохол.
Яжте по-малко месо и млечни артикули. Яжте повече риба. Правете повече извършения.
Много от рекомендациите, обаче, не са подкрепени с научни доказателства, а някои от тях са искрено неправилни, счита английският генетик проф. Тим Спектър, който пред „ Дейли Мейл” развенчава някои от най-популярните легенди за здравословното хранене.
Според него, закуската не е наложителна и може да се пропусне.
Въпреки битуващото мнение, това няма да докара до преяждане при идващото хранене, а в противен случай, ще разреши на човек да отслабне, с помощта на ниското равнище на инсулин. Ефект ще има, в случай че гладуването продължи повече от 12 часа.
Ученият счита също, че изгодата от рибата е мощно пресилена - въздействието на съдържащите се в нея омега 3 мастни киселини не е изучено до дъно и няма научни доказателства, че би трябвало да ядем риба три пъти седмично, в случай че желаеме да понижим риска от болести.
През последните 20 години държавните управления ни предизвикват да понижим приема на сол и ни убеждават, че би трябвало да изяждаме под 6 грама (една и четвърт чаена лъжичка) дневно, в случай че желаеме да понижим кръвното налягане, риска от инсулт и сърдечни болести.
Истината е, че при здравите хора смяната на количеството сол не се отразява на положението им. Няма подозрение, че в случай че се прекалява със солта, това може да докара до поява на хипертония и сърдечни болести, само че обяснението е, че хората ядат прекалено много солена модифицирана храна, в която участват редица химикали, които могат да повлияят на здравето в дълготраен проект.
Друг публикуван мит е, че веганството е потребно за здравето. В момента веган и вегетарианското меню не се лимитират единствено със салати и зеленчуци, а включват и разнообразни типове десерти, заместители на месото и сиренето.
Те са калорични и съдържат захар и мазнини. Ползата от сходни блюда е мощно пресилена, а за тяхното позитивно въздействие липсват научни доказателства. Спектър е безапелационен, че децата не би трябвало да минават на веган храни, тъй като те не са в положение да обезпечат на организма всички нужни потребни субстанции.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР