Свикнали сме да мислим за рака на гърдата като за

...
Свикнали сме да мислим за рака на гърдата като за
Коментари Харесай

И мъжете страдат от това

Свикнали сме да мислим за рака на гърдата като за типична женска болест, която визира почти една от всеки осем дами. Въпреки това обаче мъжете също могат да бъдат наранени от нея, въпреки това да са много редки случаи, написа английското издание „ Индипендънт “ (Independent).

Въпреки че през годините на пубертета момчетата не развиват гърди като девойките, те въпреки всичко имат малко количество гръдна тъкан зад зърната, където може да се развие рак на гърдата.

До пубертета гръдната тъкан при момчетата и девойките е идентична. И двата пола имат малко количество от нея зад зърната и ареолите. Тя е формирана от няколко дребни тръбички, обградени от мастна тъкан, съединителна тъкан, кръвоносни съдове и лимфни съдове.

Колко постоянно се среща рака на гърдата при мъжете?

Във Англия всяка година 390 мъже са диагнстицирани с рак на гърдата, за съпоставяне при дамите броя е доста по-голяма – 54 800. Мъжете а възраст сред 60 и 70 години са с най-голям риск да развият болестта.

#BreastCancerAwarenessMonth Male Breast cancer it's rare bur its there! pic.twitter.com/U40CuJfRyY
— Balls to Cancer (@Ballstocancer) October 3, 2017
Също както при дамите, при мъжете, в случай че член на фамилията в предишното е имал рак на гърдата, това усилва риска. Лекарите считат, че сред 10 и 20 от всеки 100 ракови болести на гърдата, диагностицирани при мъжете, се дължат на наследствени дефектни гени.

Какви са признаците?

Най-честият признак при рак на гърдата, за който би трябвало да наблюдават мъжете, е бучка в гръдната тъкан, която може да се усети покрай зърното. Бучки, които изискват здравна оценка, могат да бъдат открити и по-далеч от зърното.

The most common symptom of male breast cancer is a lump behind the nipple#BreastCancerAwarenessMonth pic.twitter.com/yszNieRdOr
— GCR's The Other Room (@gcrtor) October 4, 2017
Допълнителните признаци на рак на гърдата могат да включват признаци като изпускане на течност от зърното; обърнато или сензитивно зърно; отичане в региона на гръдния кош; язви в региона на гърдите или зърната; или подути лимфни възли в региона на подмишниците. Препоръчва се мъжете да се извърнат към доктор незабавно, в случай че виждат някой от тези признаци.

Как може да се лекува?

По-голямата част от мъжете, диагностицирани с рак на гърдата, може да се наложи да претърпят мастектомия. След това тази процедура ще бъде последвана от лъчетерапия, ориентирана към региона на гръдния панер, с цел да се убият останалите ракови кафези. Човек, подложен на мастектомия, може да се нуждае от химиотерапия и хормонална терапия по-късно.

Лечението зависи от редица фактори, като размера на тумора и дали раковите кафези са се популяризирали и на други места. Също както при рака на гърдата при дамите и при мъжете ранното диагностициране е от основно значение за триумфа на последващото лекуване.

Пробив: кръвен тест открива рак

Заплашено ли е младото потомство от взрив на рака

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР