Свикнали сме да говорим за фалшиви новини в контекста на

...
Свикнали сме да говорим за фалшиви новини в контекста на
Коментари Харесай

Хакнат акаунт на Комисията по ценни книжа на САЩ накара биткойнът да подскочи

Свикнали сме да приказваме за подправени вести в подтекста на световните спорове като метод за операция на публичното мнение.

През последните часове обаче различен вид дезинформация предизвикава освен интернационален отзив, само че и безспорен потрес в криптоиндустрията.

Във вторник вечерта Комисията за скъпи бумаги и фондови тържища на Съединени американски щати (SEC) разгласява туит в формалния си акаунт в обществената мрежа Х, в който се твърди, че е одобрила опцията борсово търгувани фондове да бъдат държани във водещата криптовалута.

Подобно решение се счита за крайъгълен камък за криптоиндустрията. След това мениджърите на активи, пенсионните фондове или частните вложители в Съединени американски щати биха могли просто да влагат във съответната криптовалута посредством нормалния си портфейл от акции - без да се записват на криптоборса или да основават така наречен криптопортфейл.

Новината обиколи света за минути. Още няколко минути бяха нужни и на надзорния орган, с цел да изтрие обявата с аргумента, че е подправена вест.

„ X акаунтът на SEC е бил злепоставен и е била пусната неразрешена обява. Комисията по скъпи бумаги и фондови тържища не е одобрила регистрирането и търговията със спот артикули, търгувани на борсата с биткойни “, обясниха от Комисията в обществената мрежа.

The X account was compromised, and an unauthorized post was posted. The SEC has not approved the listing and trading of spot bitcoin exchange-traded products.
— U.S. Securities and Exchange Commission (@SECGov)
Успешната хакерска офанзива докара до скок в цената на цифровата валута.

На платформата за търговия Coinbase тя в началото се увеличи до към 47 900 $ - и по-късно бързо още веднъж спадна. В последно време е към 46 000 $.

По-късно стана ясно, че при осъществяване на проникването, профилът на SEC не е бил предпазен с така наречен двуфакторна автентификация, която би затруднила хакерите в по-голяма степен.
При двуфакторната автентикация потребителите би трябвало да се разпознават два пъти при регистрацията си. Например влизате посредством стационарния си компютър с паролата си и получавате SMS със инцидентно генериран код на мобилния си телефон - който по-късно би трябвало да въведете и на компютъра.В началото на предходната година обаче X ограничи основната функционалност за сигурност единствено за потребителите, които си заплащат абонамент.
Хакерската офанзива възобнови дебата за сигурността на данните в платформата X.

„ Ако можете просто да превземете акаунта на SEC и евентуално да повлияете на цената на биткойн, това дава големи благоприятни условия за дезинформация ", споделя Остин Берглас, някогашен специалист по киберсигурност от ФБР, представен от немското издание der Spiegel.

През септември предходната година, че Х съдържа най-вече подвеждащи изявления спрямо всички огромни обществени мрежи. Освен това участниците в дезинформацията имат доста повече почитатели от тези, които не са дезинформатори.

Въпреки че несъмнено съставлява изненада, хакването на SEC не е невиждан случай.

Подобни хакерски офанзиви в платформата са осъществявани неведнъж. Още преди управлението ѝ да бъде поето от американския милиардер Илън Мъск през 2022 година, а името заменено на X, Twitter беше изправен пред съществени проблеми със сигурността.

През 2020 година да вземем за пример младеж проникна във вътрешната компютърна мрежа на Twitter и получи надзор над десетки сметки на високопоставени персони, в това число този на някогашния президент на Съединени американски щати Барак Обама.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР