Свидетелят по делото за документи на Тръмп постигна сделка с прокурорите, казва бившият адвокат

...
От Андрю ГаудсуардВАШИНГТОН (Ройтерс) - Ключов свидетел по делото, обвиняващо
Коментари Харесай

От Андрю Гаудсуард

ВАШИНГТОН (Ройтерс) - Ключов свидетел по делото, обвиняващо бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в злоупотреба с класифицирана информация документи, след като напусна длъжността, е сключил сделка с прокурорите за предоставяне на свидетелски показания, заяви бившият му адвокат в съдебно дело в сряда.

Сделката беше постигната, след като офисът на специалния прокурор на САЩ Джак Смит заплаши да преследва свидетеля, който е ръководител на информационните технологии в курорта Мар-а-Лаго на Тръмп във Флорида, за лъжа пред голямо жури, каза адвокатът Стенли Удуърд в документацията.

В момента Удуърд представлява Уолт Наута, един от двама служители на Тръмп също са обвинени в случая с документите, в допълнение към това, че преди това са представлявали ИТ ръководителя, който не е посочен в документацията от сряда.

Прокурорите казаха, че служителят вероятно ще свидетелства в процеса, представлявайки потенциален конфликт на интереси за Удуърд, който ще се изправи пред перспективата бивш клиент да свидетелства срещу настоящ клиент.

Удуърд не се противопостави на искането окръжният съдия на САЩ Ейлийн Кенън, която председателства делото, да задържи изслушване по въпроса. Но той предположи в документацията от сряда, че обработката на показанията на ИТ мениджъра от страна на прокуратурата е неправилна.

Случаят е едно от четирите наказателни преследвания на Тръмп, който води полето, търсещо републиканската номинация, за да оспори президента демократ Джо Байдън на изборите през 2024 г.

Прокурорите по-рано казаха, че свидетелят, който е идентифициран от медиите Politico и CNN като Юсил Таверас, е имал информация за усилията на личния помощник на Тръмп Наута и други да възпрепятстват разследването на секретни документи .

Настоящият адвокат на Таверас няма незабавен коментар.

Прокурорите са обвинили Тръмп, Наута и трети служител на Мар-а-Лаго, Карлос Де Оливейра, в опит да осуетят усилията на правителството за извличане на чувствителни документи, взети в курорта във Флорида, след като Тръмп напусна поста. И тримата се признаха за невинни.

Говорител на офиса на Смит отказа коментар. Уудуърд отказа коментар.

Прокурорите казаха в съдебна документация от август, че свидетелят първоначално е отрекъл каквото и да е знание за възпрепятстване. След като получи писмо от службата на специалния прокурор, заплашващо го със съдебно преследване, той отказа Удуърд като свой адвокат и след това подробно описа предполагаемите усилия да изтрие записите от охранителните камери в Мар-а-Лаго, казаха те.

Уудуърд отхвърли прокурорите “ в документацията от сряда, като се казва, че ИТ служителят е предоставил нови показания пред голямото жури само след като му е предложено споразумение без съдебно преследване, което е постигнато, след като той вече не е представлявал служителя.

(Докладвано от Андрю Goudsward; Редактиране от Скот Малоун и Андреа Ричи)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР