Свидетелството за съдимост вече ще може да се вади онлайн,

...
Свидетелството за съдимост вече ще може да се вади онлайн,
Коментари Харесай

Въвеждат електронно свидетелство за съдимост

Свидетелството за съдимост към този момент ще може да се вади онлайн, оповестиха от Министерство на правораздаването.

Всеки български жител, без значение къде е роден, ще може да съобщи и да получи електронно удостоверение за съдимост, в това число в случай че е осъждан или оправдан. Единственото изискване за това е да разполага с дипломиран електронен автограф (КЕП).

Това плануват промени в разпоредба, които са оповестени за публично разискване през днешния ден.

С измененията доста се уголемява и обсегът на електронните свидетелства за съдимост, които досега се издават единствено за неосъждани лица и за такива, родени на територията на България.

Измененията в наредбата плануват електронни свидетелства за съдимост и служебни електронни свидетелства за съдимост към този момент да се издават за:

Неосъждани

Осъждани

Реабилитирани

Амнистирани и/или с наложени административни санкции по член 78а от Наказателния кодекс

Целта на промените е да се облекчи административната тежест върху жителите, като им се спести нуждата персонално да подават заявление за издаване на удостоверение за съдимост в бюрата по съдимост, оповестяват от ведомството.

И прецизират: Това ще стане допустимо след въвеждането в употреба на новоизградената Централизирана автоматизирана осведомителна система „ Съдебен статус “ с централна база данни и интеграцията ѝ с други осведомителни системи, планувано за 1 септември 2022 година Централизираната система се основава и поддържа от Министерството на правораздаването.

Заявяването на електронни свидетелства за съдимост ще е допустимо и за българските жители, които не са родени в България. Онлайн услугата в Централизираната автоматизирана осведомителна система „ Съдебен статус “ ще е налична и от чужбина, при изискване че заявителят има КЕП.

Издаваните електронни свидетелства за съдимост ще са публични удостоверителни документи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР