Свидетелство на Девън Арчър: Какво всъщност каза бизнес партньорът на Хънтър Байдън на Конгреса

...
Третото обвинение срещу бившия президент Тръмп доминираше в заглавията миналата
Коментари Харесай

Третото обвинение срещу бившия президент Тръмп доминираше в заглавията миналата седмица, но сред републиканците имаше много разговори за Девън Арчър. Арчър е бивш бизнес партньор на Хънтър Байдън, син на президента Байдън. И Арчър, и Хънтър Байдън бяха в борда на Burisma, украинска енергийна компания.

Burisma е в центъра на твърденията на републиканците, че президентът Байдън неправилно е използвал влиянието си по време на времето си като вицепрезидент, за да помогне на сина си чуждестранни бизнес сделки.

Арчър даде часове показания при закрити врати пред комисията по надзора на Камарата на представителите миналия понеделник, а в четвъртък преписът на неговите показания беше публикуван.

И двете политически партии казаха че показанията на Арчър потвърждават техните аргументи. Републиканците казват, че това показва корупция от страна на семейство Байдън, дори ако няма доказателства за неправомерно поведение от самия Джо Байдън. Демократите казват, че това доказва, че президентът Байдън не е направил нищо лошо.

Хънтър Байдън търси споразумение с правителството за укриване на данъци и обвинения за притежание на оръжие.

Самият Арчър се опитва да избегне затвора за несвързано престъпление, в което той беше признат за виновен през 2018 г. в измама на индианско племе с 60 милиона долара.

Ето какво каза Арчър за бизнес сделките на Джо Байдън, Burisma и Хънтър Байдън.

Хънтър Байдън е използвал достъпа си до баща си, за да стимулира бизнеса си

Поне 20 пъти по време на вицепрезидентството на Байдън, каза Арчър, Хънтър Байдън се е обадил на баща си или е получил обаждане от него и след това го е назначил телефон с високоговорител и го помоли да поздрави бизнес партньорите си.

Попитан дали Джо Байдън изглежда знае с кого говори през повечето време, Арчър каза: „понякога да, понякога не, но като цяло не. ”

Например през 2011 г. Хънтър Байдън и Арчър бяха на вечеря в Париж с ръководители от френска енергийна компания, чийто бизнес търсеха. Джо Байдън, тогава вицепрезидент, се обади на Хънтър, който включи баща си на високоговорител и го помоли да поздрави ръководителите.

Байдън и Арчър не са получили договора с френската компания, каза Арчър. Но Хънтър Байдън направи милиони в бизнес сделки с други чуждестранни компании, включително Burisma и CEFC China Energy.

Историята продължава

Арчър многократно свидетелства, че никога не е виждал или чувал Джо Байдън да обсъжда бизнес сделки по телефона, когато е обади се Хънтър.

„Трябва да разберете, че не е имало бизнес разговор за таблица с ограничения, такса или нещо подобно“, каза Арчър пред Конгреса. „Беше, разбирате ли, само общи любезности и, знаете, разговор като цяло, знаете, за географията, за времето, каквото и да е то.“

Хънтър продаваше това, което Арчър наричаше „илюзия за достъп“ до властта на Джо Байдън за вземане на решения.

„Хората изпращат сигнали и тези сигнали основно се използват като валута. И по този начин работят много оператори от DC и чуждестранни магнати и бизнесмени“, каза Арчър.

Реп. Дан Голдман, D-N.Y., който беше най-агресивният демократичен защитник на Байдън в Конгреса, попита директно Арчър: „Знаете ли за някакви неправомерни действия от страна на вицепрезидента Байдън?“

„Не, аз не знам за такива“, отговори Арчър.

„Марката“ Байдън и Burisma

Арчър също многократно каза, че никога не е виждал никакви доказателства, че Хънтър Байдън е повлиял на решенията на баща си относно външната политика на САЩ или че Джо Байдън е направил всичко като вицепрезидент, за да облагодетелства бизнес сделките на сина си.

Но Арчър каза, че след като Burisma добави Хънтър Байдън към своя борд през 2014 г., това е помогнало на компанията да оцелее, защото беше свързано с това, което Арчър нарече „бранда Байдън“.

„Мисля, че Burisma щеше да фалира, ако марката не беше свързана с нея“, каза Арчър. „Хората биха били уплашени да се забъркват с тях.“

Арчър също така твърди, че тогавашният вицепрезидент Джо Байдън се е срещнал с изпълнителен директор на Burisma през 2015 г. на вечеря с Хънтър Байдън и други във Вашингтон, окръг Колумбия.

Байдън и уволнението на украинския прокурор

В продължение на години републиканците казват, че когато тогавашният вицепрезидент Джо Байдън е оказвал натиск върху Украйна да уволни своя главен прокурор Виктор Шокин през 2015 г., това е имало предвид да помогне на Burisma и Хънтър Байдън.

Всички публични доказателства обаче противоречат на това твърдение. Правителството на САЩ във всички свои външнополитически агенции, заедно с множество чуждестранни съюзници, искаха Шокин да си отиде в замяна на помощ от Международния валутен фонд.

И Шокин беше изгонен не защото беше заплаха за Burisma, а а защото не разследваше достатъчно агресивно твърденията за присвояване на собственика на Burisma Микола Злочевски.

Свидетелските показания на Арчър в Конгреса до голяма степен подкрепят това твърдение. Той твърди, че му е казано от други в офиса на Burisma в окръг Колумбия, „че уволнението на Шокин е лошо за Burisma, защото той е бил под контрол.“

Арчър обясни, че „под контрол“ означава, че Шокин „щеше да може би удари китката“ на Burisma за обвинения в корупция, „за разлика от, разбирате ли, конфискуване на всички активи [на Злочевски].“

Арчър изрази известен скептицизъм по отношение на това твърдение, но не даде подробности . И всъщност Голдман притисна Арчър да признае, че изземването на активи на Злочевски на стойност 23 милиона долара от британското правителство трябваше да бъде отменено, тъй като Шокин не успя да сътрудничи на британското разследване.

Арчър каза правилно - крило полемист и бивш водещ на Fox News Тъкър Карлсън миналата седмица, че Шокин е „заплаха“ за Burisma в смисъл, че „всеки ... в правителството винаги е бил заплаха и винаги се е опитвал да разтърси тези бизнеси“. Арчър повтори на Карлсън, че когато Шокин беше уволнен, „ни беше казано, че това е лошо и не искаме нов прокурор. … За Шокин се погрижиха.“

Арчър също отхвърли твърденията на републиканците, че Джо Байдън може да е получил подкуп от 5 милиона долара от Злочевски, което републиканците основават на твърдение от анонимен информатор на ФБР, документирано на формуляр, известен като FD-1023.

„Ако някой заключи от това, че това е доказателство, този формуляр 1023 е доказателство, че Джо Байдън е бил подкупен от Микола Злочевски, не бихте ли се съгласили с това заключение? ” Арчър беше помолен.

„Да, бих“, каза Арчър.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР