Свидетелствата за подкуп и корупция започват от редови униформен и

...
Свидетелствата за подкуп и корупция започват от редови униформен и
Коментари Харесай

Или МВР да бъде закрито и да се започне отначало или да се разреши на хората оръжие

Свидетелствата за рушвет и корупция стартират от редови еднообразен и стигат до висшите равнища на правосъдната система. Решението е: освобождава се над 80% от персоналния състав и местата се попълнят с млади фрагменти, даже с преди малко приключили Полицейската академия. Това става в далечното към този момент начало на 70-те години. Резултатите са смайващи: единствено за няколко години разкриваемостта на закононарушения нараства с над 48 на 100, броят на закононарушенията понижава, от най-престъпния град в Съединени американски щати Ню Йорк се трансформира в един от най-сигурните.

 

В ново време имаме образците на страни като Австрия, Швеция, Финландия, Дания, Норвегия, Ирландия и други, където промените фрапантно понижават броя на чиновниците във вътрешните ведомства. Средно – на половина. Това става а сметка на качествения асортимент, въвеждането на съвременни технологии, мотивация на персоналния състав, повишение на професионализма и обезпечаване на модерно полицейско съоръжение.

 

И секване политизирането на структурите, отговарящи за вътрешната сигурност. Корупция има и там, само че тя е сведена до най-малко или до граници, търпими за обществото. Резултатите са налице.

 

Вижте тук какво се получава. Депутатът от ГЕРБ и някогашен вътрешен министър Христо Терзийски се нахвърлил върху служебния началник на Министерство на вътрешните работи Иван Демерджиев, тъй като уволнил началника на ОДМВР Кюстендил. Същият се срещал по време на предизборната акция с Христо Терзийски, който е родом от Кюстендил и който съставлява ползите на ГЕРБ, няколко пъти. Въпреки, че бил предизвестен, че това е нарушаване на разпоредбите. За Терзийски обаче разпоредбите са тези, които го обслужват.

 

Терзийски назовава дейностите на Демерджиев „ отклонение на вниманието на обществото “ от същинските проблеми. Тук имаме два нюанса. Вниманието на обществото мъчно се отклонява поради толкоз незначителна фигура като самия Терзийски, да не приказваме за досегашния полицейски началник в Кюстендил. Колкото до същинските проблеми – ще се съглася с Терзийски. Един подобен сериозен проблем се нарича… Христо Терзийски. Точно по този начин. Той бе спуснат за министър като човек на ГЕРБ, посочен от Бойко Борисов. И беше министър, изпълняващ волята на Борисов и ГЕРБ. Това единствено по себе си предпоставя проблеми.

 

Този, който смени на поста е Младен Маринов - той също пасва на квалификацията „ сериозен проблем “. Освен, че витаеха задоволително подозрения за професионалните му качества, той бе свързван с един от босовете на силовата формация ВИС – Мето Илиенски. Слух или не, само че по този начин е не бе опроверган.

 

Сериозен проблем е и пренаселването на Министерство на вътрешните работи с сходни фрагменти, избирани по критерии за преданост към партийния водач и за обслужване ползите на избрани кръгове. Нерядко тези кръгове даваха и още дават съображение да бъдат сравнявани с мафията. В композиция с корумпирана прокуратура се получава един голям проблем за цялото общество и страната. Огромен!

 

И с цел да не се отвлича вниманието, както се притеснява превъплатилия се в политик някогашен служител на реда Терзийски, вътрешното ведомство би трябвало да се чисти от боклука безпардонно и без доста звук. Обявявят се обстоятелствата пред медиите и толкоз.

 

За страдание и чистката не подсигурява сполучлива промяна. Защото не по-малко нечовечен е казусът с фрагментите. Изискванията са занижени фрапантно, а в полицейската академия може да постъпи и това симпатично куче, което стана обект на внимание пред Народното събрание през първи ден от работата на 48-о Народно събрание… Не съм сигурен, че е шега…

 

Отнякъде обаче би трябвало да се стартира. Ще има писъци, рецензии, нападки, митинги и прочие виканица, само че в този тип Министерство на вътрешните работи е доста повече нездравословно, в сравнение с потребно. Ведомството е с максимален бюджет спрямо останалите, при мъдро систематизиране и верните съкращения може да се привлекат младежи с възприятие за отговорност пред жителите. И да получават положителни заплати за труда си.

 

Не, не е елементарно, само че е неотложно. Задължително. Защото към момента немалка част от чиновниците в Министерство на вътрешните работи и службите са хора, подвластни от ГЕРБ, които работят за ГЕРБ и обезпечават гласове за ГЕРБ. Министерство на вътрешните работи към момента е обществена хранилка. Това би трябвало да спре. След една-две години провалите ще бъдат непоправими.

 

Може би за някои решението да бъде закрито Министерство на вътрешните работи и да се започва нов модел е извънредно и фрапантно. Огледайте се, преди да помислите по този начин. Няколкото абсурда напоследък единствено потвърждават, че системата се е провалила тотално. Ако не се вземат ограничения - ще полече и нас.

 

Другият вид е хората да получат право на оръжие и да пазят себе си и фамилиите си. Не единствено от нарушителите, само че от време на време и от нарушителите в униформи... В момента над 130 000 чиновници в огранителни компании са въоръжени, още над 50 000 души в Министерство на вътрешните работи имат оръжие, само че жителите - не. Това е дискриминация, в случай, че сме наясно какъв брой от охранителите и униформените не заслужават даже да припарват до револвер или друго оръжие. Това е всичко друго, само че не и заслужено.

 

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР