Свидетелските показания са на Азамат Улдаров и на Алексей Савичев,

...
Свидетелските показания са на Азамат Улдаров и на Алексей Савичев,
Коментари Харесай

Заповядваха ни да очистим всичко живо, включително деца

Свидетелските показания са на Азамат Улдаров и на Алексей Савичев, излежавали присъдите си в затвори надлежно в Саратовска и Воронежка области. Двамата са били освободени от пандиза с декрет на съветския президент, с цел да се борят в Украйна в редиците на частната войска " Вагнер ". Вчера създателят на Gulagu.net Владимир Осечкин разгласява в профила си във Facebook показанията на двамата някогашни пандизчии.

" Изпълнявахме заповеди "  

Улдаров е признал, че по заповед е убивал деца в Соледар и Бахмут. " Нареждаха ни да очистим и унищожим всичко живо - мъже, дами, възрастни хора и деца ". По-специално той разказва по какъв начин е умъртвил едно момиче в Соледар. " Тя беше на пет-шест години, аз стрелях против нея, създадох надзорен изстрел, разбирате ли ", е прецизирал някогашният пандизчия.

Савичев пък е разказал по какъв начин е участвал на избиването на 70 някогашни пандизчии, които са отказвали да изпълнят дадените им заповеди. Освен това той свидетелства по какъв начин през януари 2023 година по заповед на негови началници е хвърлил към 30 гранати в окоп на територията на Бахмут, където е имало убити и ранени украинци и руснаци, след което е запалил техните остатъци.

Владимир Осечкин от правозащитния план Gulagu.netСнимка: DW

Както показва Осечкин от Gulagu.net, и двамата някогашни пандизчии се намират на територията на Русия и явно не са дали показанията си под въздействието на непознати специфични служби. В същото време историите, разказани от някогашните вагнеровци, както и това дали хората във видеоклиповете са тези, за които се показват, не могат да бъдат доказани от други източници.

Реакцията на Киев

Службата на украинския президент реагира неотложно на видеото с признанията на двамата помилвани пандизчии. " Сега приказваме за военните нарушители от частната военна компания " Вагнер ", само че това хвърля светлина и върху закононарушенията на съветската войска в Украйна. Те крадат нашите деца и ги убиват. Колко още такива закононарушения има? ", написа в канала си в Телеграм ръководителят на администрацията на украинския президент Андрий Ермак.

По думите му " едно самопризнание не е задоволително ", а би трябвало да има наказване - строго и заслужено. Което сигурно ще се случи, уверен е Ермак. " Ще установим всички обстоятелства за закононарушенията и ще издирим всички, които са ги направили ", твърди още той.

Още по тематиката - в това видео на Дъждовни води:

Какво се знае за бруталната съветска частна войска " Вагнер "

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР