Свидетели сме на един спонтанен протест, който се организира от

...
Свидетели сме на един спонтанен протест, който се организира от
Коментари Харесай

Ниските заплати задълбочават хаоса в здравеопазването

Свидетели сме на един импровизиран митинг, който се провежда от медицинските сестри в България. През последните 10 години, 10 000 сестри са напуснали територията на страната, а над 15 000 са сменили своята специалност, или са се пенсионирали. Ние се намираме в положение на доста тежък кадрови недостиг на експерти по здравни грижи, които са най-близко до пациентите. Това съобщи депутатът от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов по време на конференция.

"На 100 хиляди души в България се падат приблизително 485 медицински сестри, до момента в който в Европейски Съюз те са приблизително 740. На един доктор, съгласно стандартите на Европейски Съюз, би трябвало да дават отговор сред две и четири сестри, според от натовареността на отделението. В България - те са по-малко от една сестра. Дефицитът на медицински сестри, по признанието на министър Ананиев, е над 30 хиляди. От две години Българска социалистическа партия слага съществено казуса за достойното заплащане на експертите, които работят в опазването на здравето – лекари, експерти по здравни грижи и всички останали, които са ангажирани в тази комплицирана и доста виновна обществена система”, разяснява депутатът.

Според него сегашният модел на финансиране на системата слага в центъра комерсиалните сдружения и облагата, а пациентът и работещите в системата отиват в нейната външна страна.

„ Това докара до спонтанния митинг на медицинските сестри, който стартира на следващия ден. Той ще продължи, защото от отсрещната страна се предлага започването на диалози, а тези диалози трябваше към този момент да бъдат извършени и да има резултати. В момента се подписват груповите трудови контракти и възнагражденията, които получават нашите сътрудници, са извънредно ниски. При равнище сред 900 и 950 лева, чистата заплата доста постоянно не доближава и 700 лева Това са проблеми, които задълбочават хаоса в опазването на здравето и не могат да бъдат решени единствено с благопожелание за преговори”, заключи проф. Михайлов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР