“Свидетели сме на здравна криза, която прераства в икономическа. В

...
“Свидетели сме на здравна криза, която прераства в икономическа. В
Коментари Харесай

Управителят на БНБ с важна информация за хората, които имат кредити!

“Свидетели сме на здравна рецесия, която прераства в икономическа. В тази обстановката думите имат огромно значение, само че по-важни са дейностите.Нашият банков бранш през последните години мина през огромни инспекции, които включваха също по този начин оценка на качеството на техните активи”, това изясни шефът на Българска народна банка Димитър Радев в изявление за Нова телевизия.
“Ако прогнозата продължи повече от три или шест месеца макар индикациите, никой не може да планува по какъв начин ще се развие рецесията и какъв брой дълго ще продължи. Това, което вършим в Българската национална банка, е да създаваме разнообразни сюжети за допустимо развиване и да оценяваме техния вероятен резултат върху банковата система. Твърде рано е да се спекулира с цифри на този стадий, аз се надявам, че в границите на три месеца картината ще бъде по-ясна”, изясни той.
Радев показа, че се работи по три пакета от ограничения, които да подсигуряват безпроблемното действие на паричния режим на страната и свързаната с това инфраструктурата.
“Това, което ще стане, е, че в границите на два до три дни, евентуално до сряда, европейският банков орган ще разгласи насоки и критерии, по които да се ползват тези спомагателни ограничения. В основата на тези ограничения стои въвеждането на целеустремен и краткотраен мораториум, с който се отсрочват или стопират заплащания по банкови заеми. Или казано по-простичко – отлагане на заплащането по банкови кредити”, добави той. “Хората с ипотечни заеми би трябвало да приказват с банките и това е точно задачата на регулаторните ограничения, които предлага Българска народна банка. Да се даде спомагателна еластичност, спомагателни благоприятни условия на комерсиалните банки, по този начин, че с този самостоятелен метод към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко състояние от позиция на финансова адекватност и ръководство на кредитния риск”, сподели още шефът на Българска народна банка.
За хората с депозити, Радев изясни, че те нямат огромна маневреност, само че депозитите им са на несъмнено място.
“Мисля, че по тематиката за лихвите не би трябвало да се вършат спекулации. Аз не чакам да има внезапни придвижвания в кратковременен план”, добави той.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР