„Свидетели сме на пускането в експлоатация на първия етап от

...
„Свидетели сме на пускането в експлоатация на първия етап от
Коментари Харесай

Петкова: Има реални резултати от работа ни за запазване мястото на България на газовата карта на Европа

„ Свидетели сме на стартирането в употреба на първия стадий от плана за уголемение на газопреносната инфраструктура в страната по трасето на „ Балкански поток “ – 11 километра от българо-турската граница до компресорна станция „ Странджа “. Това е извънредно значим план както за нашата страна, по този начин и за целия район и действителен резултат от дейната ни работа за опазване стратегическото място на България на газовата карта на Европа. “

Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която взе участие в откриването на първите 11 километра газова инфраструктура от трасето на „ Балкански поток “. Проектът включва новоизграден метафоричен газопровод и газоизмервателна станция „ Странджа “.

В формалното разкриване участваха също министър-председателят Бойко Борисов, заместител министър-председателят Томислав Дончев, заместник-министърът на нерегетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, държавният секретар по информацията и интернационалното посланичество на Унгария Тамаш Менцер, представители на локалната власт, депутати и други.

По думите на министър Петкова планът е основен за реализацията на концепцията ни за газов хъб „ Балкан “. Той ще обезпечи опция за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и ще увеличи енергийната сигурност в района, уточни министър Петкова.

С реализацията на тези планове осигуряваме опция българската стопанска система да увеличи своята конкурентоспособност, употребявайки евтина суровина, а прилежащите ни страни също да се възползват от конкурентни доставки, уточни пред участниците в церемонията министър-председателят Бойко Борисов. Той подчертава върху основната роля на нашата страна като главен газоразпределителен център, от което ще имат изгода и прилежащите страни в района. „ Геостратегическото състояние на България обезпечава дълготрайни преимущества за страната.

С построяването на газовата инфраструктура сътворяваме условия бъдещите генерации да се възползват от тези преимущества “, уточни Борисов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР