Свидетели сме на пълзящ протест на медицинските сестри и специалистите

...
Свидетели сме на пълзящ протест на медицинските сестри и специалистите
Коментари Харесай

Левицата вика за обяснение Ананиев в парламента

" Свидетели сме на пълзящ митинг на медицинските сестри и експертите по здравни грижи. " Това съобщи от трибуната Георги Йорданов от Българска социалистическа партия.

Червените са обезпокоени от концепцията на Министерството на здравеопазването да се закрият непечеливши отделения. Спорeд левите щели да се закрият редица отделения изключително в Северозапада.

По думите на Йорданов по този начин щяло да се наруши конституционното право на хората да получават здравни грижи.

От Видин и Враца залели алените с тревожни позвънявания. По този мотив Йорданов предложения здравния министър Кирил Ананиев в Народното събрание да даде пояснение.

Припомняме, че по-рано през днешния ден една от организаторките на митингите на медсестрите Мая Илиева съобщи, че не знаят къде отиват отпуснатите 50 млн. лева за заплати на медицинските сестри. Преди това министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев разгласи, че лечебните заведения подвигат заплатите от 1 юли.

Отново през днешния ден стана ясно, че заплатите на медицинските сестри в Пловдив ще бъдат увеличени през ноември.

На 1 март медицински сестри излязоха на митинг пред постройката на Министерството на здравеопазването. Това се случи макар обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също показаха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да основат независима професионална съсловна организация.

Министър Ананиев показа данни, съгласно които в България има сериозен дефицит на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, демонстрира разбор на държавните лечебни заведения, общинските лечебни заведения и заведенията, в които страната взе участие с 50% и повече.

Здравният министър изиска методиката за заплатите да обхване и частните лечебни заведения.

Според някогашния министър на опазването на здравето Мирослав Ненков, казусът със заплащането на медицинския личен състав е като бомба със закъснител.

В свое мнение, Българския лекарски съюз - БЛС разгласи, че почита медсестрите, само че не желаят да получават повече от лекарите, тъй като настояването на част от експертите по здравни грижи за 1120 лв. начална съществена заплата, не е съпоставимо с действителните условия в част от лечебните заведения у нас. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР