Свидетели сме на най-сериозната хакерска атака в България. 3% от

Свидетели сме на най-сериозната хакерска атака в България. 3% от ...

Горанов с последна информация за хакерската атака.


Свидетели сме на най-сериозната хакерска атака в България. 3% от данните на НАП са публикувани публично. Руски домейни са извършили атаката, като това не е насочено като упрек към Русия. Но това са фактите. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов от парламентарната трибуна.

Вчера стана ясно, че бази данни с милиони записи от сървърите на НАП бяха разпространени от хакери. Тази сутрин вътрешният министър Младен Маринов потвърди, че става въпрос за хакерска атака. По-рано днес от ПГ "БСП за България" призоваха в парламента да дойдат премиерът Бойко Борисов и министрите Младен Маринов и Владислав Горанов, за да дадат обяснение за хакерската атака. За сега само Горанов и Маринов са в зала.

"Искам да успокоя гражданите - според нашите анализи информацията не е достатъчна за да се установи цялостното имуществено състояние на физическите лица", каза още той.

"Ще извършим одит на всички системи на приходната администрация. До сега информацията ни сочи, че действията са извършени извън НАП, но не изключваме и да има злонамерена атака от вътре", допълни Горанов.

"Информацията, която е публично достъпна продължава да бъде защитена. Атаката трябва да е червена лампа за всички администрации в страната", завърши министърът на финансите.

Източник: novini.bg