Свидетели сме на масови протести в цялата страна срещу настоящото

...
Свидетели сме на масови протести в цялата страна срещу настоящото
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Правителството хвърля петно върху образа на България в Европа

Свидетели сме на всеобщи митинги в цялата страна против актуалното държавно управление и ясно декларирана гражданска позиция за искане на оставката му. Всеки е свободен да показва свободно волята си и правото на митинг е записано в Конституцията на Република България.
Аз също имам своите учредения и по тази причина поддържам протестиращите - свободни, образовани и интелигентни хора, които се сплотяват под общата поръчка за съблюдаване на закона. Върховенството на правото е и главен приоритет на Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което стартира преди дни. Най-вероятно приемането на европейски средства, както от плануваните запаси за справяне с рецесията, по този начин и от фондовете на Европейски Съюз, ще бъде обвързано с върховенството на правото. И тук България ще тръгне от задни позиции. Дълбоко съм уверена, че когато се съблюдават разпоредбите и се следват нормите, тогава всяко едно общество се развива и прогресира.

В общия информативен поток, за мен се откроиха няколко значими момента:

1. Европейските сътрудници на ГЕРБ започнаха осезаемо да отдръпват поддръжката си за министър-председателя Бойко Борисов и се наслагва чувството, че той „ излага “ и компрометира европейските демократи;

2. Образът на България се затвърждава като най-бедната и корумпирана страна в Европейски Съюз, отпред с политическа фигура, която концентрира цялата власт и е еманация на тази беднотия и корупция;

3. Проявата на произволи от страна на полицията и властимащите е „ диагноза “ в България. Пребива се български юноша, студент в Хага, с вързани ръце, който не може даже да се отбрани. Актовете на експанзия от страна на всички са недопустими;

4. Мачовското държание и демонстрацията на „ мощна ръка “ към този момент е изчерпано. Българският народ има потребност от образовани, възпитани и ерудирани политици, които да пазят публичното богатство и да сплотяват институциите, като работят под върховенството на закона.

Силно впечатляващо за мен бе по какъв начин събитията на жълтите павета и в страната бяха отразени, интерпретирани и коментирани в европейските медии. В авторитетни европейски издания се разгласяват разбори, които подчертават върху корупционните кавги в страната и затвърждават облика ни, на най-корумпирания член на Европейски Съюз. Подобни оценки за България се срещат във всички международни медии и за жалост показват страната в отрицателна светлина. Имиджът на държавното управление и на Борисов е тотално срутен и това хвърля леке върху страната.

Това несъмнено ще се отрази отрицателно на цялостното позициониране на страна ни в границите на Европейски Съюз. Нереалистично е да чакаме директна интервенция от страна на европейските институции в нашите суверенни държавни действия. Но „ инструментите “ за изложение на отношението към България от страна на институциите могат да се заявяват посредством разнообразни подходи - закъснение на средствата по другите стратегии на Европейски Съюз, закъснение на приемането ни в Шенген, търсене на наказателна отговорност към страната, понижаване на спомагателните средства за битка с рецесията, породена от Covid-19 и други Накратко, политическите и корупционни опасности, които се асоциират с България, имат измерими последици върху живота на българските жители.

Обществото ни заслужава доста повече!

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР