Свидетели, подсъдими и др., както и техните близки, ще получават

...
Свидетели, подсъдими и др., както и техните близки, ще получават
Коментари Харесай

Застрашени свидетели и близките им ще получават незабавна охрана или преместване на безопасно място

Свидетели, подсъдими и други, както и техните близки, ще получават незабавна отбрана, когато са застрашени поради присъединяване си в дело или следствие.

Лична защита или пренасяне на безвредно място да вземем за пример ще се дава още и на цивилен ищци и частни обвинители, движимости и поемни лица, обвинени и техните близки, които са застрашени по наказателни каузи. Това плануват измененията, с вносител правосъдното министерство, в Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане. Те са оповестени за разискване на уеб страницата за публични съвещания - strategy.bg.

До момента предпазените лица, които са съдействали на съда или проверяващите, биваха включвани в Програма за отбрана. Процедурата, по която отнемаше обаче много време. Затова и промените целят да вкарат предварителна незабавна отбрана, през което време ще тече и процедурата по задействане на програмата.

Предварителната незабавна отбрана ще се обезпечава за 30 дни и ще може да бъде удължавана с още толкоз, преди лицата дефинитивно да бъдат включени или не в програмата.

Законодателните ограничения идват няколко дни след убийството на предприемача Петър Христов, версиите за което включват и негово подпомагане на полицията за следствие на групата за отвличания " Наглите " и тази за мокри поръчки " Килърите ".

С промените се вкарва определение на понятието

" специфична отбрана " ,

която ще включва два типа и ще се осъществя на два стадия – предварителна отбрана и досегашната стратегия за отбрана на застрашени лица. Специалната отбрана постоянно ще стартира с предварителната, която ще се ползва до издаване на предписание на основния прокурор или взимане на решение на Съвета по отбрана на избрана защитна мярка. Предварителната отбрана цели и да обезпечи време за събиране и оценка на нужната информация за взимане на решението от основния прокурор за включване или не на застрашеното лице в Програмата за отбрана, аргументират се вносителите.

С този период ще се даде опция и на застрашения да разбере в елементи опциите си и рестриктивните мерки, които ще му наложи Програмата за отбрана, както и да провежда персоналните си каузи, със съдействието на Бюрото по отбрана.

Предвидено е осъществяването на ограниченията по предварителната отбрана да стартира още веднъж с предписание на основния прокурор и документално единодушие на застрашения. Процедурата пък ще се приключва в случай че застрашеният я откаже. След разпореждането на основния прокурор бюрото ще има къс период - най-късно до пет дни, с цел да стартира осъществяването на ограниченията по предварителната отбрана.

Мерките на предварителната отбрана са :

- персонална физическа охрана;
- защита на имуществото;
- настаняване на безвредно място;
- настаняване в друго място за изтърпяване на наказването.

Предложения 30-дневен период на предварителната отбрана има за цел да бъде дейно реализирана от Бюрото по отбрана.

С препоръчаните законови промени се трансформират и съществуващите ограничения по Програмата за отбрана, които ще са смяна на мястото на живеене в страната, смяна на мястото на работа, смяна на образователното заведение, настаняване в друго място за изтърпяване на наказването, както и релокация в друга страна. И новите текстове на закона плануват промяна на самоличността на застрашения, само че уредена по-подробно. Предвиден е и механизъм за периодическа оценка за съществуване и установяване на степента на застрашеност.

Вносителите целят да се понижи риска от набези против предпазените лица. Освен това се чака да се ограничи голословното престояване на предпазени лица в Програмата за отбрана без съществуване на опасност, както и реализиране на ограничения за отбрана, несъответстващи на обективната степен на опасност.

За застраховане работата на Бюрото за отбрана, законопроектът планува смяна и в Закона за отбрана на класифицираната информация, с цел да се сътвори независима категория информация, която се класифицира като държавна загадка.

Миналото лято със заповед на основния прокурор чиновници от Бюрото за отбрана бяха командировани в Добрич, с цел да обезпечат сигурност на всички, които дават показания по аферата " Суджукгейт " против някогашния народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов. Преди дни пък зам.-председателят на Народното събрание и водач на " Воля " Веселин Марешки попита по време на съвещание на вътрешната комисия в Народното събрание основния прокурор Сотир Цацаров, могат ли съдействалите на проверяващите да се усещат спокойни. Въпросът му бе подбуден от убийството на предприемача Петър Христов и последвалите версии за аргументите за това. Повече за версиите за убийството, за което прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, не престават да мълчат, четете тук.

Тогава Цацаров отговори на Марешки, че бюрото за отбрана работи добре и имат десетки случай на съдействали на правораздаването хора, които живеят към този момент в други страни с нови самоличности. Той добави обаче, че са нужни още промени и загатна за готвените в правосъдното министерство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР