Свидетел съм на делото по стечение на обстоятелствата. Бях до

Свидетел съм на делото по стечение на обстоятелствата. Бях до ...

От властите лъжат до смешна история - сюжети за отравянето на Емилиян Гебрев.

"Свидетел съм на делото по стечение на обстоятелствата. Бях до леглото на Гебрев и сина му, когато те умираха във ВМА." Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев за случая с отравянето на собственика на оръжейната компания "Емко" Емилиян Гебрев.
Според Ноев българските власти не са предприели нищо, свързано с отравянето на Емилиян Гебрев и продължават войната си срещу него. "Има международни изследвания - факт е, че българските власти трябва да ги дърпа танк, за да свършат работа. Част от българските власти прикриват умишлено този случай", категоричен е Ноев. Той уточни пред bTV, че никога тримата отровени (Гебрев, сина му и съдружникът им) не са били на едно място. Гебрев не е тровен в ресторанта, а там е припаднал и трето, той не пие кафе.
Според Ноев атаката е извършена от група хора и не само Федотов е участвал. "Въпросът е кои са българските ятаци. Не вярвам да е Путин, но руски граждани са го извършили това", каза още Ноев.
Той допълни, че е трябвало още преди три години да бъдат проследени нещата, въпросът е защо СДВР се занимаваше с този въпрос.
"Искам да кажа на хората да не вярват на това, което им говорят властите в момента, те се опитват да прикрият този случай", категоричен е бившият министър.
Според него има две сюжетни линии - "интересите на някакви руски кръгове, свързани с физическото отравяне и една офшорна фирма "Виафот" (бел. ред. – това е компанията с претенция за русенския оръжеен завод "Дунарит" и е свързвана с Делян Пеевски), зад тази фирма стои ключа, тя служи за прикритие. Русия има интереси да закрие българската оръжейна индустрия."
Ноев допълни, че не е вярно, че българските власти не са знаели за доклада за изследване на отровата, поръчан от ВМА. Той заяви още, че българските власти всячески се опитват да прикрият „Виафот”.
Позиция "Смешна история"
"Интересите на Русия в България не са да ударят една или друга партия, а страната ни да бъде дестабилизирана и да е слабо звено в НАТО и ЕС. Отравянето на Гебрев е една брънка."
Случаят "Скрипал" от началото до самия край е на много ниско професионално ниво. Ако трябва да се вмести в някакъв жанр, това е водевилът. Това каза ген. Тодор Бояджиев, първият главен секретар на МВР, след като трябваше да коментира дали собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев е част от случая и е бил тровен от руски агент с вещество от семейството на "Новичок".
Когато искате да си отговорите на въпроса кой го е направил, тръгвате от там кой има интерес да го направи. Никой не го прави – никоя разследваща и правоохранителна институция във Великобритания не излезе да каже нещо по този въпрос, а го стори британският министър-председател и обвини Русия и руския президент без никакви доказателства.
Скрипал е бил ценен оперативен работник за англичаните, те са били доволни от дейността му, но той попада под вниманието на руското контраразузнаване. Какво се прави в такъв случай – вадиш го от ключовата част, слагаш го на по-ниска длъжност, където да не навреди, разясни Бояджиев. И добави, че Скрипал е бил осъден в Русия, разменен с хора от интерес за Русия, но после Скрипал е работил още с британските служби и е разкрил 300 души, свои близки колеги. Не може да се пренебрегне някой от тези хора, със съсипана кариера, да е действал. Никоя разузнавателна служба не би действала така в случая със Скрипал, колкото и да е загубена – да захвърли флакона с отровата и да я намери някаква английска двойка, добави Бояджиев.
За възможността Гебрев да е пострадал, генералът подчерта: "Отново смешна история". Причината – след като Гебрев оживял, кое разузнаване щяло да пробва пак от същото в друг случай 4 години по-късно (бел. ред – Гебрев е тровен през 2015 година, Скрипал – през 2018 година). Чудесен случай – англичаните вместо да говорят за Brexit, да говорят за Скрипал и Путин, заключи Бояджиев пред БНТ.
Допускам, че не Путин и руското разузнаване, а партийното ръководство с "хакерчетата си" ще помагат да се спечелят каквито и да е избори, каза още Бояджиев, визирайки тезата на Цветан Цветанов, че Русия ще се намеси в евроизборите в България.
Експертна оценка – с какво е тровен Гебрев?
Веществото, за което съобщиха, че е тровен Емилиян Гебрев, не е вещество от семейството на "Новичок" - нещо, което и главният прокурор Сотир Цацаров обяви вчера (11 февруари). Става въпрос за хлорпирифос – вещество, което всъщност задушава, като това вещество не може да бъде намерено в абсолютно чист вид на българския пазар, но може да се намери алтернатива – продукти, в които има активно вещество хлорпирифос. Това стана ясно от думите на експерта доц. Иван Попов пред Нова телевизия.
Хлорпирифосът няма мирис, но е трудно разтворим във вода, а в алкохол – лесно разтворим, каза още Попов. Не е необходима някаква специална подготовка, за да се използва – това не е бойно отровно вещество, което по-лесно може да порази и използващия го.

Източник: actualno.com