Световното търсене на електричество е нараснало безпрецедентно през 2021 г.,

...
Световното търсене на електричество е нараснало безпрецедентно през 2021 г.,
Коментари Харесай

МАЕ: Безпрецедентен ръст на търсенето на електроенергия се наблюдава в света през 2021 г.

Световното търсене на електричество е повишено невиждано през 2021 година, издигайки до рекордни нива цените и количествата парникови газове. Очаква се тази наклонност да продължи, в случай че секторът не извърши бързо дълбоки трансформации, предизвестява Международната организация по силата (МАЕ), представена от Франс прес и Българска телеграфна агенция. Благодарение на икономическото възобновяване и по-тежките климатични условия през 2020 година, търсенето се е нараснало през 2021 година с над 6 на 100, надхвърляйки скока от 2010 година при възобновяване след финансовата рецесия. Като безусловно изражение годишният напредък е невиждан, с над 1500 киловатчаса, акцентира МАЕ в отчета си за пазара на електричество. Почти половината от международното нарастване идва от Китай, където покачването на търсенето е към 10 %. Промишленият бранш е съдействал най-вече за засиленото търсене, следван от търговията, услугите и жилищната сфера. Производството на електричество от въглища (+9 процента) и на газ (+2 процента) е достигнало върхови стойности макар мощния напредък на възобновимите сили (+6 % слънчева и най-много вятърна енергия).
Тази обстановка е довела до рекордни излъчвания от СО2 от електродобивния бранш - с напредък от 7 % след две години спад. Въглищата са употребявани в отговор на над половината в допълнение търсене заради мощното повишаване на газа.
Индексът на МАЕ за цените на едро на главните пазари съвсем се е удвоил по отношение на 2020 година (+64 % по отношение на междинната големина за интервала 2016-2020 г.). В Европа междинните цени за последното тримесечие са пораснали съвсем четворно по отношение на интервала 2015-2020 година Силно повишаване е записано и в Япония и Индия, а по-умерено - в Съединени американски щати, които не са толкоз наранени от нарушаванията в доставките на газ. Но при липса на по-бързи структурни промени в този бранш възходящото търсене на електричество през идните три години може да докара до спомагателна неустойчивост на пазара и за поддържане на високи равнища на излъчванията, предизвестява МАЕ. Емисиите, свързани с електричеството, би трябвало да се намалят с 55 % до 2030 година съгласно сюжета за въглеродна индиферентност до 2050 година Но при липса на мощни ограничения от държавните управления се чака те да останат на същото ниво като в този момент, през идващите три години, посочи шефът на организацията Фатих Бирол.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР