Световното търговско корабоплаване e изправено пред риск от потъване, тъй

...
Световното търговско корабоплаване e изправено пред риск от потъване, тъй
Коментари Харесай

Морската търговия се нуждае от спешни инвестиции, за да не потъне

Световното комерсиално мореплаване e изправено пред риск от " поглъщане ", защото световните стопански разтърсвания, войната в Украйна и въздействието на пандемията отслабват вероятностите пред търговията. Това оповестиха специалистите от Организация на обединените нации в собствен отчет - UNCTAD, представен от международните организации.

Призив за увеличение на вложенията в морските вериги за доставки

Пристанищата, корабните флотилии и връзките с вътрешността на страната би трябвало да бъдат по-добре готови за бъдещи световни рецесии, изменението на климата и прехода към нисковъглеродна сила.

Най-големите капиталови банки в света чакат международния стопански напредък в допълнение да се забави през 2023 година, след актуалната година, разтърсена от нашествието на Русия в Украйна и ускоряващата се инфлация, оповестява Reuters.

Очаква се забавянето да засегне корабоплаването, което придвижва над 80% от международната търговия, въпреки че цените за транспорт може да останат високи.

В своя Преглед на морския превоз за 2022 година UNCTAD предвижда в числа, че растежът на международното мореплаване ще се забави до 1,4% тази година и ще остане на това равнище през 2023-а.

За съпоставяне, оцененият растеж за 2021 година е 3,2%, а общият размер на доставките - 11 милиарда тона, по отношение на спад от 3,8% през 2020 година.
 Най-големите компании за морски транспорт в света купуват трескаво самолети и ухажват самолетни компании
Най-големите компании за морски транспорт в света купуват трескаво самолети и ухажват самолетни компании

Идеята е да се диверсифицират в други браншове

За целия интервал 2023-2027 година се чака растежът да е приблизително 2,1% годишно, което е под темпа от междинната стойност за последните три десетилетия от 3,3%, споделят от организацията, добавяйки, че " низходящите опасности натежават съществено на тази прогноза ".

Ръстът в потребителското търсене през 2021 година тласна пазарите за контейнерни транспорти до рекордни равнища със тапи по пристанищата в целия свят, което частично се дължеше на локдауните.

Според Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване, " тапите в логистиката ще се преодолеят с пребалансирането на силите на търсене и предложение ".

Рисковете от индустриални дейности в пристанищата и превоза вътре в страните са се нараснали

" Трябва да сме по-добре готови, с цел да се оправим с шоковете пред международните вериги за стойност ", разяснява генералният секретар на UNCTAD Ребека Грийнспан.

Докладът на Организация на обединените нации планува, че по-високите цени на зърното и цените за сухи насипни товари могат да доведат до нарастване на потребителските цени на храните, като по-големи ще бъдат в страните със междинни и ниски приходи.
 Недостигът на товарни контейнери в света пораства. И това е проблем за всички консуматори
Недостигът на товарни контейнери в света пораства. И това е проблем за всички консуматори

Хаосът в интернационалната търговия е в цялостна сила
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР