Световното семейство е дисфункционално и има риск от конфликти в

...
Световното семейство е дисфункционално и има риск от конфликти в
Коментари Харесай

Гутериш: Световното семейство е дисфункционално, напрежението расте, доверието ерозира

Световното семейство е дисфункционално и има риск от спорове в миг, когато порастват разликите сред страните, сподели през днешния ден генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Ако се възприемаме като международно семейство, то през днешния ден приличаме на едно по-скоро " дисфункционално " семейство ", сподели Гутериш пред публицисти в Делхи в навечерието на срещата на върха на Г-20.

" Различията се натрупат, напрежението се повишава неимоверно и доверието ерозира ", установи генералният секретар на Организация на обединените нации.

В Г-20 членуват 19 от най-големите стопански системи на света и Европейският съюз, на които се пада дял от 85% от международния Брутният вътрешен продукт и две трети от популацията на планетата. На срещата в Делхи този уикенд обаче има риск разликите сред страните във връзка с войната в Украйна да попречват постигането на възможни съглашения, отбелязва Франс прес.

" Нашият свят се намира в доста сложен миг на преход. Бъдещето е многополюсно, само че мултилатералните ни институции са отражение на една отминала ера ", сподели още Гутериш.

" Световната финансова архитектура е остаряла, дисфункционална и несправедлива. Тя се нуждае от дълбока структурна промяна - същото може да се каже за Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", посочи генералният секретар на международната организация.

Китайският президент Си Дзинпин няма да взе участие в срещата на Г-20 на фона на комерсиалното и геополитическото напрежение със Съединени американски щати и Индия, отбелязва Франс прес.

Руският президент Владимир Путин също няма да пътува до Делхи.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР