Световното производство на електроенергия от възобновяеми източници се увеличава по-бързо

...
Световното производство на електроенергия от възобновяеми източници се увеличава по-бързо
Коментари Харесай

Бум на възобновяемата енергия през следващите пет години

Световното произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници се усилва по-бързо от предстоящото и може да нарасне с 50 % през идващите пет години , захранвано от възобновление на слънчевата сила.

Международната организация по енергетика (МАЕ) е открила, че плановете за слънчева, вятърна и водноелектрическа сила се усилват с най-бързите си темпове от четири години , написа английското издание " Гардиън ".

Последният ѝ отчет предвижда, че до 2024 година нов взрив на евтина слънчева сила може да докара до увеличение на слънчевите мощности в света с 600 гигавата, което е съвсем двойно повече от инсталирания общ електроенергиен потенциал на Япония. Като цяло възобновимата електрическа енергия се чака на нарасне с 1 200 гигавата през идващите пет години, което е еквивалент на общия електроенергиен потенциал на Съединени американски щати.

" Това е извънредно време за възобновимата сила ", акцентира изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол, допълвайки: " Технологии като слънчеви фотоволтаици и вятър са в основата трансформациите, протичащи се в световната енергийна система. Техният увеличаващ се потенциал е от решаващо значение за напъните за справяне с излъчванията на газове с парников резултат, понижаване на замърсяването на въздуха и увеличение на достъпа до сила. "

По-рано този месец стана ясно, че революцията във възобновимите енергийни източници може да постави завършек на възходящото търсене на нефт и въглища в света през 2020 година, десетилетия преди прогнозите на петролните и миннодобивните компании.

Възобновяемите енергийни източници съставляват 26 % от електрическата енергия в света през днешния ден, само че съгласно МАЕ се чака техният дял да доближи 30 на 100 до 2024 година Възраждането следва световно закъснение през предходната година поради намаляващите разноски за технологии и възходящите опасения за околната среда.

Бирол обаче предизвестява, че ролята на възобновимите енергийни източници в световната енергийна система ще би трябвало да нарасне още по-бързо, в случай че светът се надява да извърши задачите си във връзка с климата.

В отчета се показва, че възходящите упоритости за климата в Европейския съюз и Съединени американски щати са изиграли най-голямата роля за повишението на прогнозите на МАЕ, само че Китай ще бъде водещата страна в създаването на планове за вятърна и слънчева сила.

МАЕ чака слънчевата сила да играе най-голямата роля за предизвикването на нов напредък в световната възобновима сила, защото намаляващите разноски към този момент са под цените на дребно на електрическата енергия в множеството страни.

Очаква се цената на слънчевата сила да намалее с още 15 до 35 % до 2024 година, което да докара до още напредък през втората половина на десетилетието.

Очаква се апетитът на енергийно гладните предприятия и заводи да бъде най-големият мотор на взрива на слънчевата сила, откакто шефовете на компании употребяват спадащите разноски, с цел да оказват помощ да понижат сметките си за сила.

Но броят на домашните слънчеви панели също се чака да се усили повече от два пъти, като доближи към 100 млн. покрива до 2024 година, като най-силният растеж на глава от популацията е в Австралия, Белгия, Калифорния, Холандия и Австрия.

Дори след " грандиозния " напредък, предстоящ за слънчевата сила през идващите пет години, панелите ще покрият единствено 6% от наличните покриви в света, оставяйки място за по-нататъшен напредък.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР