Световното първенство в Русия вече чука на вратата. Всички очакваме

...
Световното първенство в Русия вече чука на вратата. Всички очакваме
Коментари Харесай

Мондиал 2010: Испания сбъдва голямата си мечта!

Световното състезание в Русия към този момент чука на вратата. Всички чакаме с неспокойствие мачовете от Мондиала. ТОПСПОРТ продължава с поредицата си от текстове, отдадени на историята на огромните шампионати. Днес на фокус е конкуренцията през 2010 година, която донесе невиждана до този миг доза футболна екзотика.

Waka Waka!

Четири години след италианския успех на Мондиал 2006, футболният ентусиаст е в трепетно очакване да научи името на идващия огромен планетарен първенец. И въпреки, че фокусът на вниманието е леко преместен от жестоките естествени бедствия сполетели Хаити и Чили , милиарди не помнят житейските си неволи и се потапят в екзотичната атмосфера на Южна Африка 2010`. Междуконтиненталният конгрес се организира в интервала от 11 юни до 11 юли.

 Снимка 354662

Как се стига до избора на страната - хазаин?

Континентът Африка е определен за хазаин на международното състезание през 2010 година, като част от тогавашната политика на ФИФА на ротация сред шестте конфедерации при избора на страна, която да приюти най-голямото футболно представление. Своите кандидатури показват пет африкански страни: Египет, Либия и Тунис (съвместно), Мароко и Южна Африка.

Следвайки решението на комитета на ФИФА да не разрешава взаимни кандидатури, Тунис отдръпва своята. Вследствие на това висшият орган взема решение да не зачете независимата кандидатура на Либия, защото тя към този момент не има всички условия за домакинство.

 Снимка 354663
Източник:

След един кръг на гласоподаване, кандидатурата победител е оповестена от президента на ФИФА по това време - Сеп Блатер, на конференция на 15 май 2004 в Цюрих. Домакинството на форума печели Южна Африка, изпреварвайки Мароко и Египет.

Мирише на корупция!

Пет години след провеждането на шампионата, английският " Дейли Телеграф " излиза със сензационната вест, че вотът за страна-домакин през 2010 година печели Мароко, само че заради голямо равнище на корупция по високите етажи на ФИФА, самобитната конкуренция печелят южноафриканците.

Разкрива се, че по тогавашната сметка на вицепрезидента на международната футболна федерация - Джак Уорнър са преведени 10 млн. $ , с цел да могат африканците да си обезпечат Мондиал 2010. В последвалото следствие даже се занимава и ФБР ...

 Снимка 354664
Източник:

През 2016 година, ФИФА за първи път признава публично, че някогашни шефове на централата са получили подкупи , с цел да гласоподават и лобират за кандидатурата на Южна Африка. Арестуваните и упрекнати в корупция са Чък Блейзър и Джак Уорнър.

Песента на Шакира, талисманът Закуми и топката " Джабулани "

Да се върнем още веднъж към 2010, когато гореспоменатите кавги към момента са една добре прикрита загадка. Южноафриканският народ се приготвя старателно, с цел да се покаже във допустимо най-хубавата си светлина . Домакините желаят от цялото си сърце да загърбят спомените за расова сегрегация и престъпност .



Екзотичният Мондиал стартира да печели почитатели още преди своето начало. " Вина " за това има латино дивата Шакира, която основава шлагера си " Уака, Уака! ", който е и формалната ария на международното състезание. Песента е в типичните африкански ритми, а в нея присъединяване взимат редица футболни звезди , прокламиращи само, без значение от цвета на кожата или обществен статут. Всичко това трансформира въпросното музикално произведение в може би най-емблематичната ария, обвързвана със международните финали!

 Снимка 354665

Закуми (Zakumi). Така се споделя талисманът на огромния конгрес. Той е жълто-зелен леопард , чието име е формирано от интернационалното означение на Южна Африка - ZA и думата kumi, която на локалния език значи 10 (заради 2010 година).

Футболната топка Adidas Jabulani е един от формалните знаци на шампионата в Южна Африка . Твърди се, че е най-облата топка , създадена в историята на международните шампионати. Съставена е от 11 цвята, които символизират всички от 11-те публични езика в Южна Африка . Коженото кълбо обаче бързо си намира врагове измежду футболисти и треньори, които настойчиво настояват, че " Jabulani " не лети задоволително и " убива " динамичността на играта.

 Снимка 354666
Източник:

Бляскава гала по откриването

Световното състезание в ЮАР бива намерено с блестяща гала на 11 юни. Събитието се организира на стадион " Сокър Сити " в предградието на Йоханесбург - Совето . Силният вятър и температури под 10 градуса не стопират на 35 хиляди фенове да сложат алегорично начало на шоуто за разкриване, развявайки националния байрак на Южна Африка.

Спектакълът започва с осъществяване на ю жноафриканската соул певицата Лира , която изпява " Пата пата " - емблематичната ария на починалата Мириам Макеба, наричана " Мама Африка ".



Уникалният концерт съчетава световноизвестни музиканти с не дотолкоз известни африкански и интернационалните реализатори. Сцената украсяват имена като Алиша Кийс, Black Eyed Peas, K`Naan и Шакира.

Специално присъединяване в церемонията има и някогашният южноафрикански президент Нелсън Мандела , който е знак на единен ЮАР!



Вувузелите

Мондиал 2010 ще бъде запомнен и с извънредно колоритните африкански почитатели . Техен правилен асистент по време на цялото състезание е т.нар " вувузела " , която цялостен месец бърка в здравето на всеки един български фен. А какво съставлява в действителност вувузелата - това е духов музикален инструмент, знак на южноафриканския футбол. Инструментът има формата на тръба в разнообразни светли цветове със общоприета дължина от 65 cm , като може да доближи дължина до 1 метър и звучене като на тромпет.

 Снимка 354667
Източник:

Звукът му припомня тръбенето на слон, само че е по-силен . Изработва се от пластмаса или ламарина. На стадионите звукът на хилядите вувузели се възприема като шума от рояци оси. Нивото на звука на инструмента е измерено на 127 децибела (dB). По време на футболните мачове това съставлява рисково високо равнище на звуково налягане за незащитени уши.

Октоподът Паул

Въпросното творение получава популярност с помощта на традицията да отгатва изходите на футболни срещи с присъединяване на немския народен тим . Той живе в аквариума " Сий Лайф Център " в Оберхаузен. Вследствие на правилните си прогнози Паул е застигнат от необикновен медиен интерес, а известност добива прякорът му " октоподът-оракул ".

 Снимка 354668
Източник:

За да извърши Паул предсказване, в аквариума му се слагат две сходни транспарантни пластмасови кутии . Всяка една от тях съдържа храна, да вземем за пример мида или стрида. Едната от кутиите е декорирана със знамето на Германия, а другата - със знамето на страната, чийто тим ще е съперник на Бундестима в идния мач. Счита се, че победител ще е този тим, кутията с чието знаме първа бъде отворена от октопода.

На Световното състезание през 2010 година Паул съумява да предскаже крайните изходи на всички срещи, в това число загубите на Германия от Сърбия и Испания, а също и успехите над Англия и Аржентина. Октоподът предсказва с акуратност и бъдещият успех на " Ла Фурия ".

На 12 юли 2010 година, ден след финала на Световното състезание, е оповестено, че Паул повече няма да предвижда футболни срещи, а ще остане само като атракция, която да " кара децата да се смеят ". Като премия за сполучливите си прогнози, октоподът получава копие на международната купа по футбол и обичаната си храна - миди. Паул умира от естествена гибел сутринта на 26 октомври 2010 година в аквариума си.

СТАДИОНИТЕ

През 2005 година уредниците дефинират лист с тринадесет стадиона, на които да се играят мачовете от международното състезание: Блумфонтейн, Кейп Таун, Дърбан, Йоханесбург (два стадиона), Кимбърли, Нелспруит, Оркни, Полокване, Порт Елизабет, Претория (два стадиона) и Рустенбург.

Впоследствие описът е понижен до 10 стадиона, които публично са оповестени от ФИФА на 17 март 2006 година

 Стадион
Източник:

Стадион "Сокър Сити ", на който се организира мачът на откриването и финалът на Мондиал 2010.

УЧАСТНИЦИТЕ

204 от общо 208-те страни-членки на ФИФА, взимат присъединяване в квалификациите за Мондиал 2010.

Пресявките ще бъдат запомнени с епичния плейофен дуел сред Франция и Ирландия , където " престъпен " гол на Тиери Анри оказва помощ на " петлите " да се доберат до международните финали. Неивидимо за основния арбитър пък се оказва негово отиграване с ръка. Вполседствие, поради нечестното присъждане, ирландците желаят да бъдат позволени до шампионата автоматизирано. Брожението им обаче не е признато от международната футболна централа.



Все отново случилото се оставя някаква следа в историята на играта, защото за първи път на международното в ЮАР са въведени спомагателните асистент-съдии , които зад двете порти ще би трябвало зорко да наблюдават за редовността на играта. И до ден сегашен обаче тяхната изгода е повече от противоречива....

За първи път като самостоятелна страна в шампионата взе участие Словакия . Северна Корея пък се появява на международни финали още веднъж след 1966 година. След дълго неявяване по терените на Мондиал, виждаме Хондурас, Нова Зеландия и Алжир . Голямото отчаяние пък е за футболни сили като Швеция, Полша, Турция и Хърватия , които се проваля в устрема си да се класират за ЮАР 2010.

РАЗВОЙ НА ТУРНИРА

Груповата фаза на международните финали протича по към този момент добре познатия метод. 32-та тима са разграничени в 8 групи, построени от по 4 отбора. Първите две национални селекции от всяка, се класират за елиминационната фаза. За победа се дават три точки, за тъждество една.

Групова фаза: Големият неуспех на любимците!

Четири години, откакто носи безгранична наслада за своя народ, италианският народен отбор се проваля с гръм и тропот по африканските терени . " Скуадрата " даже не съумява да прескочи груповата фаза, откакто приключва на последна позиция в своята група " F " . Компания на " адзурите " пък правият напълно допустими отбори като Парагвай, Словакия и Нова Зеландия.

 Снимка 354801
Източник:

Фиаското поставя завършек на работата на Марчело Липи като народен селекционер. Опитният експерт е срутен със земята поради невъзможността да се оправи с огромните звезди на Италия в лицето на Канаваро, Киелини, Де Роси, Гатузо и Андреа Пирло.

Сходната орис има и другият финалист от Мондиал 2006 - Франция . Момчетата на Раймонд Доменек вършат немислимото и приключват последни в група " А ". " Петлите " завършват шампионата с едно тъждество (0:0 с Уругвай) и две загуби (0:2 Мексико и 1:2 Южна Африка). Позорът за цялата страна е толкоз огромен, че Френската футболна федерация санкционира " звездите " си с един мач поради случилото се в ЮАР . Веднага след шампионата, отпред на великата мощ застава Лоран Блан , който подмладява радикално първия отбор на Франция.

 Снимка 354673
Източник:

" Мистерията " Северна Корея: От футболния терен до трудовите лагери

През 2010-та Северна Корея взе участие за повторно на Световно състезание след 66-та в Англия, когато става първият азиатски тим, прескочил групова фаза на Мондиал. През 2010-та Народната република е единствената, която не излъчва онлайн мачовете от шампионата , или по-скоро излъчва единствено един, и то не напълно.



След отличното показване против Бразилия при загубата с 1:2, националната телевизия взема решение да излъчи идващия дуел от групите - против Португалия. Този път обаче събитията се развиват повече от трагично и Северна Корея губи със 7:0, като при 4:0 излъчването на дуела е прекъснато в страната.

В последна сметка, Корея приключва на последно място в групата след загуба 0:3 и от Кот д`Ивоар, а в родината си футболистите са грубо порицани за представянето - има информации, че те са изложени за неодобрение на улиците в продължение на шест часа , след което изпратени на публично потребен труд в мини.

 Снимка 354802

ГРУПА А
Отбор М П Р З ВГ ДГ ГР Т  Уругвай 3 2 1 0 4 0 +4 7  Мексико 3 1 1 1 3 2 +1 4  Южна Африка 3 1 1 1 3 5 -2 4  Франция 3 0 1 2 1 4 -3 1
ГРУПА В
Отбор М П Р З ВГ ДГ ГР Т  Аржентина 3 3 0 0 7 1 +6 9  Република Корея 3 1 1 1 3 4 -1 4  Гърция 3 1 0 2 2 5 -3 3  Нигерия 3 0 1 2 3 5 -2 1
ГРУПА С
Отбор М П Р З ВГ ДГ ГР Т  Съединени американски щати 3 1 2 0 4 3 +1 5  Англия 3 1 2 0 2 1 +1 5  Словения 3 1 1 1 3 3 0 4  Алжир 3 0 1 2 0 2 -2 1
ГРУПА D
Отбор М П Р З ВГ ДГ ГР Т  Германия 3 2 0 1 5 1 +4 6  Гана 3 1 1 1 2 2 0 4  Австралия 3 1 1 1 3 6 -3 4  Сърбия 3 1 0 2 2 3 -1 3
ГРУПА Е
Отбор М П Р З ВГ ДГ ГР Т  Холандия 3 3 0 0 5 1 +4 9  Япония 3 2 0 1 4 2 +2 6  Дания 3 1 0 2 3 6 -3 3  Камерун 3 0 0 3 2 5 -3 0
ГРУПА F
Отбор М П Р З ВГ ДГ ГР Т  Парагвай 3 1 2 0 3 1 +2 5  Словакия 3 1 1 1 4 5 -1 4  Нова Зеландия 3 0 3 0 2 2 0 3  Италия 3 0 2 1 4 5 -1 2
ГРУПА G
Отбор М П Р З ВГ ДГ ГР Т  Бразилия 3 2 1 0 5 2 +3 7  Португалия 3 1 2 0 7 0 +7 5  Кот д`Ивоар 3 1 1 1 4 3 +1 4  Корейска НДР 3 0 0 3 1 12 -11 0
ГРУПА Н
Отбор М П Р З ВГ ДГ ГР Т  Испания 3 2 0 1 4 2 +2 6  Чили 3 2 0 1 3 2 +1 6  Швейцария 3 1 1 1 1 1 0 4  Хондурас 3 0 1 2 0 3 -3 1
Елиминационна фаза:

Два европейски конфликта са огромният пирон на осминафиналите . Един против различен се изправят безконечните противници Германия и Англия , като Бундестимът е безсърдечен и печели с 4:0 . Два гола за триумфа бележи Томас Мюлер, а по един прибавят Мирослав Клозе и Лукас Подолски. Английската чест пък ненапълно е избавена с почетното попадение на Матю Ъпсън.



Испания пък мъчно печели иберийското дерби с Португалия , като всичко е решено с точния изстрел на Давид Вия в 63-ата минута.

Две огромни дербита по остта Европа - Южна Америка, бележат четвъртфиналите . Това са Холандия - Бразилия и Аржентина - Германия . И двата мача приключват с триумф на европейците , което съществено удря по колосите на южноамериканския футбол, защото за второ следващо състезание европейците преобладават, въпреки че този път Уругвай отсрамва Южна Америка и стига до полуфинал.

Срещата сред Холандия и Бразилия приключва 2:1 за " лалетата " след цялостен поврат. Робиньо дава стремително начало за кариоките с гол в 10-тата минута след страховит извеждащ пас на Фелипе Мело от центъра през цялата холандска отбрана и удар около вратаря Маартен Стекеленбург. Холандският пазач избавя своите от втори гол, вадейки с извънземен скок фалцов удар на Рикардо Кака в горния си ляв ъгъл, а Уесли Снайдер вкарва две попадения след почивката , като първото е след страхотна неточност на Жулио Сезар, който излиза неразчетено и разрешава центрирането на Снайдер да влезе непосредствено в мрежата му.



Дербито сред Аржентина и Германия е единствено на думи. Германците изцяло смазват гаучосите и ги бият с унизителното 4:0 , като в този мач в най-голяма степен лъсва безпомощността на звездния състав на южноамериканците. С военравният селекционер Диего Марадона не взема за шампионата асовете на Интер - Хавиер Санети и Естебан Камбиасо , което незабавно е посочено като груба неточност. Лео Меси пък е бледа сянка на самия себе си.

 Снимка 354675
Източник:

Най-напечен е мачът сред Уругвай и Гана. Той е извоюван от урусите с дузпи след тъждество 1:1, само че същинската драма настава в 121-вата минута. Тогава Луис Суарес избива топката с ръка пред голлинията и Гана получава дузпа, с цел да завоюва мача. Асамоа Гиан обаче я праща в гредата, а при елиминационните дузпи Фернандо Муслера избавя Уругвай за крайното 5:3.



Сблъсъкът Испания - Германия от полуфиналната фаза се явява като край, тъй като въпросните две селекции играят може би най-впечатляващия футбол по терените на Южна Африка . " Ла Фурия " има самочувствието на сегашен европейски първенец, като триумфът им през 2008 година е тъкмо над немската машина.

Селекционерът Висенте Дел Боске разполага с фантастични играчи, които са в пика на своите футболни кариери - Икер Касияс, Жерар Пике, Андрес Иниеста, Давид Вия, Шави, Серхио Рамос, Серхио Бускетс, Фернандо Торес, Сеск Фабрегас...

 Снимка 354676
Източник:

Единственото попадение в мача е дело на Карлес Пуйол в 73-тата минута след корнер, мощен отскок и удар с глава . В този мач испанците образно демонстрират, че когато на германците им бъдат отнети празните пространства и топката се задържа повече, те стават безпомощни.



Холандия също си обезпечава място на огромния край , откакто реализира трагична победа с 3:2 над Уругвай. Латиноамериканците са изтощени физически от маратонския четвъртфинал против Гана, а също така страдат извънредно доста и от неналичието на санкции Луис Суарес. " Албиселесте " дават оптимален отпор и до 70-ата минута резултатът е 1:1. Следват обаче вихрени 180 секунди, в които бележат Робен и Уесли Снайдер, подсигурявайки историческото достижение за " лалетата ", Късен гол на Перейра пък не оказва помощ за нищо, с изключение на за фиксирането на крайния резултат.



ГОЛЕМИЯТ ФИНАЛ

На 11 юли, 84 490 фенове са заели местата си на стадион " Сокър Сити " в Йоханесбург, с цел да следят епичния конфликт сред Холандия и Испания. Най-отговорната среща във футболната игра за 2010 година е поверена на англичанина Хауър Уеб . Мечтите и на двата отбора са свързани със спечелването на първа международна купа.

 Снимка 354677
Източник:

Това е първият край след 1978 година, когато Аржентина побеждава Холандия, в който и двата тима не са печелили междуконтиненталния конгрес. Също по този начин, това е и дебютната борба за трофей, в който не играе никой всред Бразилия, Италия, Германия или Аржентина.

В опит да разрушат испанското " тики-така ", холандците разчитат на грубите единоборства . Голяма неправда се случва, когато Найджъл Де Йонг влиза брутално с бутоните в тялото на Чаби Алонсо , само че е украсен единствено с жълт цвят на картона.

 Снимка 354678
Източник:

Испания има първия късмет в мача, само че Стекеленбург избавя рисков удар с глава на Серхио Рамос след центриране от фаул. Холандия отвръща с отдалечен удар на Ариен Робен , избавен от Икер Касийяс. Той става воин за своите в 61-вата минута, откакто Робен излиза безусловно самичък против него, само че вратарят съумява от легнало състояние да отрази удара на холандското крило с крайник.

Малко преди края, Робен още веднъж има страхотна опция да означи , само че още веднъж губи директната борба против Касияс. Така мачът, ненапълно разумно, влиза в продължения.

В тях първата опция за гол имат испанците, само че изстрел на Фабрегас е париран майсторски от Стекеленбург. В 114-ата минута " лалетата " остават с човек по-малко, откакто Джони Хейтинга нарушава разпоредбите против Андрес Иниеста и без време е пратен в своята съблекалния.

 Снимка 354679
Източник:

120 секунди по-късно пък идва огромната наслада за Испания.

" Иниеста овладява в средата и подава с пета към Фабрегас. Топката доближава до Торес на левия фланг. Ел Ниньо я центрира, само че подаването е пресечено. Момент... озовава се в краката на Фабрегас на дъгата... Иниеста, Иниеста, Иниеста, Иниеста - Гоооол! Испания е международен първенец! "

Емоционален миг, потопил цяла футболна нация в сълзи от наслада. Испания извървява целия път! Селекцията на Висенте Дел Боске става едвам осмата страна в света, която печели международната купа при общо деветнадесет изиграни до момента шампионати.

Уникално достижение за едно велико потомство играчи , които 4 години по-късно обаче ще се посрамят с изявите си в Бразилия, само че повече за това - на следващия ден...

 Снимка 354680
Източник:

ХОЛАНДИЯ - ИСПАНИЯ 0:1 (след продължения)

0:1 Иниеста (116 " )

СТАДИОН : " Сокър Сити ", Йоханесбург

СЪДИЯ : Хауърд Уеб (Англия)

ХОЛАНДИЯ : Мартен Стекеленбург; Грегори Ван Дер Вил, Джони Хейтинга, Йорис Матийсен, Джовани Ван Бронкхорст (105 " Едсон Браафхейд); Марк Ван Бомел, Найджъл Де Йонг (99 " Рафаел Ван Дер Ваарт), Ариен Робен, Уесли Снайдер, Дирк Кайт (71 " Елхеро Елия); Робин Ван Перси

Треньор: Берт Ван Маарвийк

ИСПАНИЯ : Икер Касийяс; Серхио Рамос, Жерард Пике, Карлес Пуйол, Жоан Капдевиля; Серхио Бускетс, Шаби Алонсо (87 " Сеск Фабрегас), Андрес Иниеста, Шави Ернандес, Педро Родригес (60 " Хесус Навас); Давид Вия (106 " Фернандо Торес)

Треньор : Висенте Дел Боске

 Диего Форлан е разгласен за най-хубавия състезател на шампионата през 2010 година.
Източник:

Диего Форлан е разгласен за най-хубавия състезател на шампионата през 2010 година.

СТАТИСТИКА

Изиграни мачове

64

Отбелязани попадения

145 (2,27 приблизително на мач)

Посещаемост

3,178,856 фенове (49,670 приблизително на мач)

Голмайстори на шампионата

Диего Форлан (Уругвай) - 5 гола

Томас Мюлер (Германия) - 5 гола

Уесли Снайдер (Холандия) - 5 гола

Давид Вия (Испания) - 5 гола

Най-добър състезател на Мондиал 2010

Диего Форлан (Уругвай)

Най-добър млад футболист

Томас Мюлер (Германия)

Най-добър вратар

Икер Касияс

Представител от българския шампионат

Райс М " Боли (Алжир, Славия)
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР