Световното първенство по снукър започва в петък и това дава

...
Световното първенство по снукър започва в петък и това дава
Коментари Харесай

Задава ли се отново проклятието на Крусибъл?


Световното състезание по снукър стартира в петък и това дава мотив на почитателите да се сетят за прословутото “проклятие на “Крусибъл”, което е обвързвано с обстоятелството, че никой не е успявал да отбрани купата си, откакто я е спечелил за първи път. В случая “проклятието” хвърля сянка върху топ любимеца в Шефилд - Джъд Тръмп.

19-има майстори на щеката преди Тръмп се пробваха да реализират сполучлива първа отбрана и нито един не съумя, а имената са впечатляващи.

Първата “жертва” на този феномен е и първият международен първенец в “Крусибъл” (1977) Джон Спенсър през 1978 година, който отпада в първия кръг от Пери Манс. Естествено, тогава още не се е говорило за така наречен “проклятие”.

Според снукър историците първият случай на “проклятието на “Крусибъл” е през 1982 година, когато непобедимият Стив Дейвис е шокиращо отстранен още в първия кръг на първата си отбрана на трофея от Тони Ноулс. По това време Дейвис е бил машина за вкарване и е било немислимо да не дублира международната си купа.

Впоследствие същото се случва и със Стивън Хендри, който през 1990 е любимец, само че отпада на четвъртфиналите от Стив Джеймс. Дори Рони О’Съливан не може да избяга от волята на боговете на снукъра, отпадайки в прославен полуфинал точно против Хендри, когато прави непочтителни мнения в боксов жанр по адрес на противника си преди конфликта им.

Изненадващо или не, най-близо до повреждане на “проклятието” са стигали двама от по-непретенциозните първенци Джо Джонсън и Кен Дохърти. Те завоюваха надлежно 14 и 12 фрейма във финалите в годините, в които защитаваха първите си трофеи. Джонсън отстъпи на Стив Дейвис, откакто сезон по-рано го бе шокиращо надделял в борбата за трофея. Дохърти пък е надвит от Джон Хигинс, за който това е първа международна купа и надлежно пък през 1999-а е негов ред да попадне в пипалата на “проклятието”, губейки от Марк Уилямс на полуфиналите.

Последният, който не съумя да скапе “черната магия”, е Стюърт Бингам през 2016-а, когато загуби с 9:10 от Алистър Картър в първия кръг. Сега е ред нервите на Джъд Тръмп да бъдат тествани в дуела с боговете на снукъра и мистиката на “Крусибъл”… Първият му конкурент е рисков - Том Форд.

Всички “жертви” на “проклятието” (печелели предната година) :

Джон Спенсър (1978)

Рей Риърдън (1979)

Тери Грифитс (1980)

Клиф Торнбърн (1981)

Стив Дейвис (1982)

Алекс Хигинс (1983)

Денис Тейлър (1986)

Джо Джонсън (1987)

Стивън Хендри (1991)

Джон Парът (1992)

Кен Дохърти (1998)

Джон Хигинс (1999)

Марк Уилямс (2001)

Рони О’Съливан (2002)

Питър Ебдън (2003)

Шон Мърфи (2006)

Греъм Дот (2007)

Нийл Робъртсън (2011)

Марк Селби (2015)

Стюърт Бингам (2016)
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР