Световното първенство по футбол започва след броени часове и запалянковците

...
Световното първенство по футбол започва след броени часове и запалянковците
Коментари Харесай

КНДР, България, Коста Рика... Футболният мондиал помни много сензации

Световното състезание по футбол стартира след броени часове и ентусиастите по цялата планета тръпнат в очакване да видят своите любимци в деяние. Фаворитите за купата постоянно са ясни авансово, само че в никакъв случай не може да бъде планувано кой тъкмо ще обърка сметките им. А такива се намират съвсем всякога.

Историята на мондиалите помни не една и две сензации, като измежду тях има и дълбока българска диря. Ето сбита селекция на най-паметните походи на новобранци във финалите на шампионата на планетата на ФИФА:

 

Мондиал `66: КНДР

Севернокорейците изваждат огромен шанс със самото си присъединяване на международното състезание в Англия - ФИФА дисквалифицира Южна Африка поради апартейда, а останалите африкански страни отхвърлят да вземат участие в символ на митинг поради единствено едното място, отредено за континента. Квотата би трябвало да се разиграе сред Австралия и двете Кореи, само че Южната отхвърля да играе против Севера заради политическия спор.

В последна сметка КНДР разрушава австралийците в два мача с общ резултат 9:2 и попада в група с Съюз на съветските социалистически републики, Чили и Италия. Пристигането на азиатците на шампионата в Англия провокира доста политически проблеми, зародили след Корейската война - не всички са удовлетворени от знамето, химна и като цяло наличието на Северна Корея на международното състезание. В резултат на това британците вземат решение да свирят химните единствено на откриващия мач и на финала, а уредниците не разрешават на играчите да контактуват с локалните.

Въпреки натиска и провалянето от Съветския съюз (0:3) в първия мач, севернокорейците стават героите на шампионата. Първо в последните минути се избавят против Чили (1:1), а по-късно побеждават Италия (1:0).

Всъщност КНДР внезапно се трансформира в любим на почитателите. И приказката може да стане още по-красива: на 1/4-финалите корейците водят с 3:0 в 25-ата мин. против Португалия на " Гудисън Парк ", преди Еузебио да вземе нещата под свое командване и да изпрати Северна Корея вкъщи (3:5).

 

Мондиал `86: Мароко

Световното състезание в Мексико е второто с два африкански тима. Алжир се котира по-високо, от Мароко никой не чака нищо. Още повече, че отборът на бразилския селекционер Жозе Фария попада в смъртоносна група. Англия има един от най-силните тимове в шампионата, Полша приключва трети на предходния мондиал, а Португалия е полуфиналист от Евро `84.

Но мароканците са изцяло готови: дойдат в Мексико 40 дни преди началото, с цел да се приспособяват към климата, и играят контроли с локални клубове.

Фария разчита на отбрана и дисциплинираност - не съумява в офанзива, тъй че залага на обезличаване на съперника. В първия кръг мароканците удържат поляците със суперзвездата на Серия А Збигнев Бониек (0:0), след което стопират и Англия, която играе с човек по-малко от 42-рата минута (0:0).

В решаващия кръг всички са застрашени от отпадане, а Мароко ненадейно сътворява сензация - вместо да се затворят в глуха защита, африканците започват смело (2 гола за 30 минути). Въпреки цялостен куп звезди в състава (включително гръбнака на " Порто ", който година по-късно взима КЕШ) португалците съумяват единствено да се спасят от цялостен погром - 1:3.

Мароканците стават първият представител на Черния континент в плейофите на международно състезание, само че мечтаят за 1/4-финал. Този път рейсът е паркиран и германците не съумяват да го пробият чак до 90-ата мин., когато Лотар Матеус вкарва от директен свободен удар.

У дома тимът е посрещнат от 100 000 души, а в края на годината вратарят Баду Заки получава наградата за най-хубав футболист на Африка.

 

Мондиал `90: Камерун и Коста Рика

Въпреки скорошните триумфи на Мароко африканците към момента са подценявани - и това е досадно. Например камерунският нападател Франсоа Омам-Бийк споделя:

" Мразим, когато европейски кореспонденти ни питат дали ядем маймуни и имаме ли баяч. Ние сме същински футболисти и го доказахме през днешния ден. "

Той изрича репликата след своя исторически гол в 61-вата мин., донесъл успеха на Камерун над международния първенец Аржентина в мача на откриването (1:0).

Във втория кръг 38-годишният Роже Мила се трансформира в воин - ветеранът е извикан тъкмо преди началото на международното в Италия по персонално гледище на президента на страната Пол Бия, макар че се е отказал от националния тим три години по-рано. Първо " дядото " вкарва два на Румъния, откакто влиза като запаса (2:0), а по-късно прави дубъл и в продълженията против Колумбия на 1/8-финала (2:1).

Камерун има късмет да стигне още по-далеч - на 1/4-финалите седем минути преди края Гари Линекер избавя Англия от проваляне с гол от дузпа. В продълженията африканците пропущат повече, а Линекер още веднъж бележи от дузпа (2:3).

Но наподобява, че " неукротимите лъвове " не са изключително смутени: Емануел Мабоанг споделя, че тимът е душевен отпаднал и към този момент по този начин или другояче желае да се прибере вкъщи. Нещо повече, футболната федерация предизвестява, че при положение на полуфинал парите няма да стигнат даже за хотел.

Сред героите на Камерун е треньорът Валерий Непомняшчи - две години преди Мондиал `90 президентът Бия желае от Съюз на съветските социалистически републики какъвто и да е ментор, който е подготвен да работи в Африка. На самото международно в Италия думите на руснака са превеждани от мъж, който работи като водач в посолството.

Другата сензация на шампионата е тимът на Коста Рика, който за първи път се класира на международно състезание. И в случай че камерунците въпреки всичко имат някои известни играчи, то Бора Милутинович е събрал в селекцията си полуаматьори - на Ботуша идват таксиметров водач, служащ в ферма за захарна тръстика и други, за които футболът е малко повече от занимание.

Легендарният експерт от Югославия обаче прави същинско знамение: Коста Рика губи от Бразилия единствено с 0:1, а също така шокира Шотландия (1:0) и Швеция (2:1). На 1/8-финалите новобранците са разрушени от последния тим на Чехословакия (1:4), само че този състав е със статут на икони вкъщи и до ден-днешен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР