Световното първенство по футбол за жени почти приключи. Утре и

...
Световното първенство по футбол за жени почти приключи. Утре и
Коментари Харесай

Толкова близо, толкова далеч

Световното състезание по футбол за дами съвсем завърши. Утре и в сряда предстоят полуфиналните борби. Ясно е, че една нация ще завоюва за първи път в своята история купата от Мондиала при дамите, тъй като и четирите оживели тима в никакъв случай преди не са триумфирали.

Испания с типичната за страната " тики-така ". Гордите скандинавки от Швеция, които желаят да прибавят към " трите корони " и четвърта - тази от шампионата в Австралия и Нова Зеландия. Съдомакините от Австралия - никой нямаше религия в " Матилдас " преди шампионата, а те очароваха, в действителност не - напряко изумиха анализатори, експерти и ентусиасти - и се класираха за полуфиналите. И любимецът Англия - европейските шампионки някак по инерция са измежду последните 4 в шампионата, като даже полуфиналното им затруднение против домакините наподобява като най-лесното от всички досегашни в елиминационната фаза. Бъдете сигурни - в лагерите и на четирите състава към този момент се приказва за финала, за огромния мач, за възможното продобиване на купата. Има единствено 2 мача, до момента в който фантазиите станат реалност. Но тези два мача са колкото и малко, толкоз и доста. Въпросите също са в обилие, тъй че ето ви няколко насочни точки, които ще ви оказват помощ да сте по-запознати със протичащото се на другия завършек на света.

Испания и Швеция оформят първата полуфинална двойка. За " Ла Фурия Роха " това е едвам трето присъединяване на международни футболни финали при дамите. Доскоро те не попадаха в сметките на никого, само че в последните години събитията се трансформираха фрапантно и умерено можем да твърдим, че този отбор играе най-атрактивно. С двукратната носителка на " Златната топка " в редиците си Алексия Путеяс и с изключителни технични изпълнителки като Айтана Бонмати и Алба Редондо испанките по-скоро завоюваха благосклонностите на неутралните почитатели. Путеяс няма шанс на огромни шампионати досега - през предишното лято се контузи тъкмо преди старта на европейския шампионат и го пропусна. А в този момент, макар че е играла и в петте мача на Испания на шампионата, сумарно има зад тила си скромните 155 минути. И в двата дуела на страната си в елиминационния стадий Алексия се появяваше от пейката и е забавно да се види дали най-сетне ще се разчита повече на нея. При шведките пък към момента имаме евентуален голмайстор на шампионата - Аманда Илещет, която е по петите на Миязава от Япония, като изостава с едно попадение и има 4 досега на сметката си. Всички останали претендентки - Диани от Франция, Поп от Германия и Роорд от Нидерландия (всяка една с по 4 гола) към този момент отпаднаха от шампионата. Най-любопитното в тази ситуация е, че Илещет е бранителка, която обаче се потвърди като същинска опасност за съперничките при статични положения. Ако свалим границата до 3 гола, то тогава имаме много повечко оживели - Бонмати, Ермосо и Редондо от Испания, Расо от Австралия и Хъмп от Англия. Швеция е много по-опитният полуфиналист в първата двойка, само че непрекъснато се проваля в епилога на огромни надпревари. Скандинавките изгубиха последните два финала на Летни олимпийски игри - през 2016-а и през 2020-а. Миналото лято пък отпаднаха на полуфиналите на европейското състезание и общо взето, въпреки да са измежду най-типичните тимове, когато приказваме за женски шампионати, не са печелили нищо от 1984-а насам. Тогава " трите корони " стават първенци на Европа при първото сходно съревнование. Уловката е, че тогава в конкуренцията вземат участие едвам 4 отбора.

В другия полуфинал Австралия ще опита да прекъсне рейда на Сарина Вигман и ръководената от нея Англия. Съдомакините минаха през нервна рецесия при 20-е дузпи против Франция, само че в последна сметка отстраниха " петлите ". Големият въпрос е дали талисманът на " Матилдас " - Сам Кър най-сетне ще стартира като титуляр. Нападателката на Челси пропусна и трите срещи в групите поради контузия, след това се появи за 10 минути от пейката на 1/8-финала с Дания, а против Франция влезе на игрището в 55-ата минута. Англия пък за трети следващ Мондиал е на полуфинал. И през 2015-а, и през 2019-а " лъвиците " отпадаха в тази фаза и в този момент са окуражени повече отвсякога да поправят тази наклонност. Те са устремени и към международната купа. Лоурън Джеймс ще изтърпи и втория мач от наказването си поради нелепия червен картон, който си изкара против Нигерия и евентуално още веднъж Ела Туун, Алесия Русо и Лоурън Хъмп ще са движеща мощ за англичанките в предни позиции. Англия и Австралия имат мемоари от съперничеството си в Сидни, въпреки и в друг спор. През 2003-а европейците завоюваха Световната купа по ръгби във популярен край против Австралия. Двадесет години по-късно и дамите ще имат своята опция да блеснат!

Автор: Стефан Георгиев



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР