Световното първенство по футбол 1930 е първото Световно първенство по

...
Световното първенство по футбол 1930 е първото Световно първенство по
Коментари Харесай

В Уругвай е открито първото световно първенство по футбол

Световното състезание по футбол 1930 е първото Световно състезание по футбол на ФИФА. То се организира в Уругвай в интервала от 13 юли до 30 юли 1930 година, като това е единствения случай, в който всички мачове се играят в един-единствен град – столицата на Уругвай, Монтевидео. За този първи футболен конгрес за експерти на международно равнище е особено издигнат стадиона Сентенарио.
Общо вземат участие 13 тима, от които девет от двете Америки и четири от Европа. Много европейски страни отхвърлят да вземат присъединяване, основно по финансови аргументи – по това време е в ход почналата през 1929 година международна икономическа рецесия.
Някои от обстоятелствата за шампионата са следните:
- първият гол на Световни финали е маркиран от френският футболист Люсиен Лоран в мача с Мексико, приключил 4:1 за " петлите ".
- състезание се запомня с многото съдийски гафове и откровеното фаворизиране на латиноамериканските тимове.
- в мача Аржентина - Мексико, боливийският арбитър Сауседо отсъжда пет дузпи, като срещата приключва 6:3.
- против Франция, Аржентина водейки с 1:0 са избавени от последния съдийски сигнал, пристигнал шест минути преди края на постоянното време, освен това в миг в който френският нападател Ланжиле е излязъл самичък против аржентинския вратар Босио. И отново те са намесени в различен скандал, когато разгневен от съдийските отсъждания в мача против отбора му, треньорът на Съединени американски щати Милър улучва с лекарската чанта страничния рефер. Уругвайците пък вкарват гол против Югославия след асистенция на служител на реда, който стои покрай терена.
Предвиденият по стратегия мач за 3/4 място сред тимовете на Съединени американски щати и Югославия не се състои. Разгневени от съдийството на полуфинала с Уругвай представителите на Югославия напущат международното състезание.
Финалът сред Уругвай и Аржентина е един от най-напрегнатите и е обвързван с доста неспокойствие и страсти. Интересно е, че и двата отбора желаят да се играе с тяхното кожено кълбо като в последна сметка белгийският арбитър Лангенус след чоп дефинира първото полувреме да се играе с аржентинската топка, а второто – с уругвайската. Аржентина води с 2:1 на полувремето и се вижда първенец, само че домакините вкарват три гола след почивката и с резултат 4:2 Уругвай става първият международен първенец по футбол. По-късно, за тази загуба аржентинците упрекват съдията Лангенус, който съгласно безпристрастните наблюдаващи е свирил мача чудесно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР