Световното ниво на безработица се очаква да нарасне до 5,2%

...
Световното ниво на безработица се очаква да нарасне до 5,2%
Коментари Харесай

Глобалната безработица върви към леко повишение през 2024 г.

Световното равнище на безработица се чака да нарасне до 5,2% тази година, основно заради увеличение на незаетите хора в развитите стопански системи, заяви Международната организация на труда (МОТ) в сряда. Според Доклад на МОТ за международната претовареност и обществени вероятности за 2024 година броят на незаетите хора ще нарасне с 2 милиона души и с тях ще се увеличи и международното равнище безработица до 5,2%, от 5,1% през 2023 година

„ Прогнозираме непретенциозен спад в представянето на пазарите на труда, частично тъй като растежът се забавя в целия свят “, споделя Ричард Саманс, шеф на изследователския отдел на МОТ, която е Агенция на Организация на обединените нации. Организацията регистрира, че след къс скок на растежа на трудовите пазари, възобновени след пандемията, общият напредък на продуктивността на труда бързо се връща към ниските темпове, следени през предходното десетилетие.

„ В интервали на муден напредък на продуктивността на труда и действителния наличен приход, заплатите постоянно са уязвими на неочаквани ценови шокове “, се споделя в отчета на МОТ. В него се показва, че се чака малко нарастване на заетостта измежду страните с по-високи междинни приходи през идващите две години, само че повишаването на работните места в страните с ниски приходи и по-ниски междинни приходи ще остане устойчиво. " Ситуацията е изключително притеснителна в страни с приходи, където се чака растежът на заетостта да стане негативен през 2024 година и се чакат единствено скромни усъвършенствания през 2025 година “, споделят ексертите на  МОТ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР