Световното богатство се е увеличило значително през последните две десетилетия,

...
Световното богатство се е увеличило значително през последните две десетилетия,
Коментари Харесай

Световната банка: Световното богатство расте, неравенството се запазва


Световното благосъстояние се е нараснало доста през последните две десетилетия, само че благосъстоянието на човек от популацията понижава или остава непроменено в над 20 страни с
разнообразни приходи. Това се показва отчет на Световната банка, публикуван късно нощес.

Поглеждайки оттатък обичайния метод за премерване като БВП (БВП), създателите на отчета употребяват термина благосъстояние в опит да се оцени икономическият напредък и устойчивостта на страните, се показва в известието на Световната банка, представено от Българска телеграфна агенция.

" Променящото се благосъстояние на народите 2018 " наблюдава благосъстоянието на 141 страни през интервала сред 1995 и 2014 година посредством сливане на няколко категории като естествения капитал (като горите и естествените изкопаеми), човешкия капитал (доходите през човешкия живот); творби капитал (сгради, инфраструктура и т.н.) и задгранични чисти активи.

Човешкият капитал е най-големият съставен елемент на благосъстоянието като цяло, до момента в който естественият капитал съставлява съвсем половината от благосъстоянието в страните с ниски приходи, се показва в отчета.

" Чрез основаването и насърчаването на човешкия и естествения капитал, страните по света могат да усилят благосъстоянието си и да станат по-силни. Групата на Световната банка форсира напъните в поддръжка на страните в техните старания да влагат повече и по-ефективно в популацията ", твърди президентът на Световната банка Джим Йон Ким. " Не може да има стабилно и надеждно развиване, в случай че не отчетем, че човешкият капитал е най-големият съставен елемент в благосъстоянието на народите ".

Докладът разкрива, че международното благосъстояние е повишено с към 66 на 100 на 100 (от 690 трилиона до 1143 трилиона долара). Но неравенството е значително, защото благосъстоянието на човек от популацията в страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) с високи приходи е 52 пъти по-голямо, в сравнение с в страните с ниски приходи.

Намаляване на благосъстоянието на глава от популацията се записва в няколко огромни страни с ниски приходи, както и в някои страни с огромни въглеродни ресурси от Близкия изток, наред с няколко страни с високи приходи в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, наранени от финансовата рецесия през 2009 година.

Намаляването на благосъстоянието на глава от популацията допуска, че активите, които са от решаващо значение за генерирането на бъдещи приходи, могат да бъдат изчерпани - факт, който постоянно не се отразява в националните данни за растежа на Брутният вътрешен продукт, се добавя в известието на Световната банка.

Докладът разкрива, че повече от две дузини страни с ниски приходи, където естественият капитал е доминирал в цялостното благосъстояние през 1995 година, са минали в листата на страните със междинни приходи през последните две десетилетия частично поради вложение на приходите от естествен капитал в браншове като инфраструктура, както и в обучение и опазване на здравето, които в последна сметка усилват човешкия капитал.

Докато вложенията в човешкия и създаден капитал са от значително значение, замогването не е обвързвано с разпродажбата на естествения капитал за създаване на други активи, се показва в отчета. Естественият капитал на глава от популацията в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз е три пъти по-висок от този в страните с ниски приходи, макар че делът на естественият капитал в общото благосъстояние е единствено 3 на 100 в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

" Растежът ще бъде кратковременен, в случай че се основава на привършване на естествения капитал, като горите или риболовът. Това, което демонстрира нашето проучване, е, че цената на естествения капитал на глава от популацията има наклонност да нараства с приходите. Това опонира на обичайна мъдрост, че развиването безусловно води до привършване на естествените запаси ", сподели Карин Кемпер, старши шеф по световна процедура по околна среда и естествени запаси в Световната банка.

В отчета се пресмята почти, че цената на естествените финансови активи се е удвоила в международен мащаб сред 1995 и 2014 година. Това се дължи, наред с други аргументи, на нарасналите цени на суровините, както и на повишаването на стопански нужните запаси. В контраст на това производителната стойност на горите е намаляла с 9 на 100, до момента в който цената на земеделската земя се е нараснала за сметка на горите в доста райони.

Представеният в този момент отчет следва сходни оценки на Световната банка направени през 2006 и 2011 година, само че включва за първи път оценка за човешкия капитал. Човешкият капитал се мери като стойност на приходите за оставащия трудов живот на обещано лице, като по този метод се взима поради ролята на опазването на здравето и образованието. Жените съставляват по-малко от 40 на 100 от световния човешки капитал, заради по-ниските приходи. Постигането на тъждество сред половете може да усили благосъстоянието на човешкия капитал с 18 на 100.

Човешкият капитал съставлява световно две трети от международното благосъстояние, до момента в който създаденият капитал съставлява една четвърт от благосъстоянието. Природният капитал съставлява една десета от международното благосъстояние, само че той остава най-големият съставен елемент на благосъстоянието в страните с ниски приходи (47 на 100 през 2014 г.) и съставлява повече от една четвърт от благосъстоянието в страните с по-нисък междинен приход.

Данните за благосъстоянието на страните се основават на публично налични данни, направени от международно приети източници, като се употребява методология, съгласувана във всички страни. Някои от съставените елементи на благосъстоянието от естествения капитал не са проследени в отчета, което включва водите, риболовът и възобновимите енергийни източници.

Докладът е финансиран частично от самодейността партньорство, наречена Отчетност на благосъстоянието и оценка на екосистемните услуги - WAVES и от Глобалното партньорство за обучение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР