Световнопризнатият български живописец, график и създател на паспортната серия Янко

...
Световнопризнатият български живописец, график и създател на паспортната серия Янко
Коментари Харесай

Янко Тихов: Съвременното изкуство трябва да има послание и да предизвиква дебат

Световнопризнатият български живописец, график и основател на " паспортната серия " Янко Тихов, който от повече от 15 години живее и твори в английската столица, показва свои творби в Кралската академия по изкуствата в Лондон. Тихов взе участие в 33-тото издание на форума за графични технологии London Original Print Fair - влиятелно профилирано ревю за графика. По време на ревюто предстоят доста демонстрации за отпечатване с разнообразни техники. ще бъдат показани от истински произведения на Дюрер и Рембранд до модерни имена.
Проектът на Янко Тихов е неповторим образец за модерна картография - той употребява същинско злато, с което рисува гербовете на всяка страна в нейните географски граници, като по този начин припомня за другите закони и юрисдикции, които касаят всеки един от нас, сплотяващи и по едно и също време противопоставящи ни на ` " тези " против " тези ". 
Тихов показва една от последните си серии, направена по поръчка на Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк, построена върху творба, представляваща самобитна карта на Лондон с концентрациите на другите емигрантски общности в обособените му региони:

„ Аз продължих тази серия и включих и други огромни столици, с цел да покажа картината от емигранти в тях – и в действителност част от тази серия ще бъде показана за първи път и в Лондон, тъй като до момента е била представяна единствено в Съединени американски щати и Сингапур. “ 

Проектът на Тихов е бил общопризнат като прекомерно политически зает и даже цензуриран за галерия през април:

" Намериха опасности, което мен ме учуди, тъй като цялата концепция на изкуството съгласно мен е да провокира спор, да успее по някакъв метод да те допре, даже да не го харесаш, и хората да се замислят и да приказват за това, което виждат. Според мен това е една от задачите на актуалното изкуство - да има обръщение, което да забележиш, а не нещо красиво, което просто закачаш на стената и забравяш. "  

Янко Тихов е представял творчеството си и в столични галерии. Негови картини са излагани в Националната портретна изложба в Лондон, Кралската художествена академия, Кралското сдружение на живописта, Аукционна къща " Кристис " в Лондон, както и в влиятелни галерии в Сингапур и на голям брой международни изложби на изкуството. 

Цялото изявление е в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР