Световноизвестното драматично сопрано Мария Гулегина ще пее в операта "Парсифал"

...
Световноизвестното драматично сопрано Мария Гулегина ще пее в операта "Парсифал"
Коментари Харесай

Мария Гулегина: Ролята, в която се чувствам истинска кралица, е ролята ми на майка!

Световноизвестното трагично сопрано Мария Гулегина ще пее в операта "Парсифал " на Рихард Вагнер в ролята на Кундри в Софийската опера на 30 януари и 1 февруари. Гулегина е влюбена в ролята на Кундри. След като извърши тази роля на 16 октомври 2018 година в Мариинския спектакъл, музикалните критици откриха в нея Вагнерова певица - и то такава, каквато не е срещана до момента.

"Вагнер не е музика, а философия. Душевната настройка, която е нужна, с цел да се занимаваш с музиката на този композитор е като да рисуваш икона - първо би трябвало да се причестиш ", показа за Българска телеграфна агенция оперната прима. Тя изясни, че едвам след 35 години на сцената се е осмелила да извършва Вагнер.

Оперната прима описа още, че е имала достойнството да познава персонално Гена Димитрова и Николай Гяуров и за нея е голяма отговорност да е на сцена в родината им. "Пристигнах тук и с цел да почета своите другари и сътрудници ", добави тя. Като съвет към младите оперни артисти Гулегина показа, че съгласно нея е значимо да намерят добър преподавател, който да има търпението на родител и да работят старателно и непрестанно.

Търсена от всички международни подиуми, оперната прима Гулегина авансово се е срещнала с постановката на "Парсифал " на маестро Пламен Карталов и едвам тогава приема поканата да взе участие в нея.

Наричана "Руското сопрано с Верди във вените ", тя е притежател на многочислени награди и оценки, сред които "Премио Пучини " 2009, премията "Джовани Дзанатело ", златен орден "Мария Дзамбони ", златен орден от фестивала в Осака, премията "Белини " 2001, премията Arte e Operosit nel Mondo от Милано.

За публичната си ангажираност тя е наградена с ордена на "Света Олга ", най-високото отличие на Руската православна черква. Гулегина е почетен член на борда на Международния Параолимпийски комитет и е световен дипломат на благосклонност на УНИЦЕФ.

Бъдещите ѝ проекти включват нова режисура на "Сицилиански вечери " в Мариински спектакъл, "Аида " в Амстердам като част от турне с Пласидо Доминго, както и рецитали по целия свят, в това число в "Карнеги хол ", Берлинската филхармония, Голямата зала на Московската консерватория и 15 други места. Тя ще продължи да пее и във Вагнеровите творби, разясниха за Българска телеграфна агенция от Софийската опера и балет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР