Световноизвестният тенор Андреа Бочели е магнит за почитателите на класическата

...
Световноизвестният тенор Андреа Бочели е магнит за почитателите на класическата
Коментари Харесай

Роботът ЮМи дирижира Андреа Бочели

Световноизвестният тенор Андреа Бочели е магнит за феновете на класическата музика по целия свят, само че на концерта му в италианския град Пиза във вторник огромната звезда беше не Бочели, а роботът диригент ЮМи. Това оповестява БНР.

Концертът в спектакъл " Верди " беляза края на първия Международен фестивал на роботиката в Пиза. За да застане зад диригентския пулт, основаният в Швейцария робот ЮМи е бил програмиран да извърши всички придвижвания на нормалния диригент на оркестър " Лука " - Андреа Коломбини. Функционалността на Юми е впечатляваща и доста по-добра от тази на японския робот Асимо, който взе участие в концерт на симфонията на Детройт през 2008 година, споделя Коломбини.

Трябваше да намерим време, с цел да разберем придвижванията му. Когато успяхме, всичко беше много елементарно, а гъвкавостта на ръцете на ЮМи е безусловно немислима. Не просто невероятна, а напряко немислима за машина. Напълно фантастично е, сподели диригентът.

Пред Би Би Си Коломбини акцентира, че публиката и самият оркестър са приели белия робот задушевно, само че изясни, че ЮМи не може да импровизира и да реагира на настроението на оркестъра и артистите. Затова и той няма да бъде бъдещето на класическата музика.

" Беше превъзходно достижение, само че единствено от позиция на ритъма. Нюансите, страстите в музиката, несъмнено, ги нямаше. Времето, когато машината ще измести индивида като диригент, е доста, доста надалеч. Не мисля, че ще се случи през идващите хиляди години, тъй като душата на индивида е неповторима ", счита Коломбини.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР