Световноизвестният социален философ и автор на бестселъра Sapiens: Кратка история

...
Световноизвестният социален философ и автор на бестселъра Sapiens: Кратка история
Коментари Харесай

Ювал Харари: Изкуственият интелект се подготвя да „хакне“ хората

Световноизвестният обществен мъдрец и създател на бестселъра „ Sapiens: Кратка история на човечеството “ Ювал Харари, предизвестява, че човечеството би трябвало да се погрижи за контрола над изкуствения разсъдък, в противоположен случай огромните компании ще могат да „ хакват “ хората.

Според Харари бързото развиване на ИИ може да образува популация от „ хакнати “ земляни или такива, за които корпорациите знаят всичко и манипулират волята им.

В основата на казуса е разпространяването на софтуерни корпорации, които натрупат големи количества данни за своите консуматори. Харари се тормози, че жителите от ден на ден дават информация за персоналния си живот на фирмите и не се грижат за личните си ползи.

„ Netflix демонстрира какво да гледате, Amazon какво да купите “, споделя писателят в изявление. След няколко десетилетия сходни стратегии ще ни споделят какво да учим в учебните заведения и университетите, с кого да работим, за кого да се оженим и за кого да гласуваме на изборите.

Харари твърди, че заканите от изкуствения разсъдък би трябвало да се одобряват съществено, да се одобряват строги ограничавания по този въпрос и информацията да не се употребява за манипулиране на обществото.

В допълнение, масивите от данни не трябва да се съхраняват в едно вместилище.

Според Харари това ще докара до тирания.

 

 

 

„ Ние сме едно от последните генерации homo sapiens ” – Ювал Ной Харари

Отрезвяваща тирада на израелския историк, в която той отбелязва, че множеството хора не знаят какво се случва и какво е заложено на карта. На Световния стопански конгрес в Давос израелският…

.

 

Ювал Ной: „ Хомо сапиенс “ ще престане да съществува до един век

Изкуственият разсъдък и биотехнологиите ще създадат  нов вид  човек, а  тази промяна ще се случи до 2100 година. Тази прогноза е споделил с The Guardian израелският историк и създател на…

 

 


Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР