Световноизвестният писател и сценарист Жан-Клод Кариер подаде жалба до българското

...
Световноизвестният писател и сценарист Жан-Клод Кариер подаде жалба до българското
Коментари Харесай

БГ продуценти оставиха Жан-Клод Кариер без хонорар

Световноизвестният публицист и сценарист Жан-Клод Кариер подаде тъжба до българското Министерство на културата от продуцентската компания „ Камера ООД “ на Димитър Гочев и Димитър Митовски.

Причина за това стана филмът от 2015 година „ Досието Петров “, сюжетът на който е дело точно на французина в комбина с режисьора на плана Георги Балабанов. По думите на Кариер, възнагражденията за труда им от страна на продуцентите „ надалеч не са изцяло изплатени “. „ Трябва да ви кажа, че макар дългия ми опит, в никакъв случай не съм бил жертва на сходна композиция. Филмът е европейска копродукция сред България, Германия и Франция.

Той беше финансиран от българския НФЦ, немския фонд MDM и френските фондове CICLIC и BEAUMARCHAIS. Френското съдружие за авторски права SACD се опита няколко пъти от 2013 година насам да се свърже с продуцента Димитър Гочев, с цел да позволи този проблем, само че той остава неоткриваемпояснява сценаристът, работил по класики като "Дневна хубавица ", "Дискретният сексапил на буржоазията " в писмото си до МК.

Той прибавя още, че откакто научили от българската преса, че въпросната компания има финансови усложнения „ и че Димитър Гочев страда от душевен проблеми “, със задачата да изплати дължимото се заел сътрудника му Митовски с друга компания - “Камера Ентъртейнмънт ЕООД”.

Уви, до разплащането по този начин и към момента не се е стигнало. „ Въпреки нашата упоритост, Димитър Митовски и Николай Киров (управител на новата компания) стопираха да дават отговор на нашите имейли и телефонни позвънявания. Очевидно за тях въпросът е завършил, откакто са прибрали европейските пари. Исках да ви осведомявам в детайли, господин министър, за тази мошеническа интервенция, на която станахме жертви Георги Балабанов и аз самият. Надявам се, че ще извършите това, което е належащо, с цел да я отстраните “, заключава френският създател в писмото си.

„ Досието Петров “ е план, за който е отговарял Димитър Гочев във време, в което продуцентите били в развой на креативен и бизнес бракоразвод – това е тезата на Митовски. „ Съжалявам за създалата се обстановка с господин Жан-Клод Кариер и макар че нямам нищо общо с нея, се пробвам да спомагам за нейното разрешаване. „ Камера Ентъртейнмънт “, на която съм едноличен притежател, няма финансови отговорности към плана "Досието Петров ".

Като шеф на компанията "Камера ООД " и продуцент на кино лентата, Димитър Гочев е единственият, който е сключвал всички контракти и е отговарял за тяхното осъществяване и заплащане “, изясни в свое изказване пред „ Монитор “ Митовски, като добави, че името му не участва в заемите на лентата. Той самият в никакъв случай не се е срещал с Кариер.

Гочев също излезе с отворено писмо до медиите, в което също отбелязва, че е "изключително тъжно " да научи, че Кариер и съсценаристът му Георги Балабанов към момента не са получили възнагражденията си за кино лентата "Досието Петров ", само че неизпълненият ангажимент е на компанията на сътрудника му Димитър Митовски "Камера Ентъртейнмънт ". "Макар да нямам нищо общо с тази компания и да не съм получил никакво заплащане от последния транш от "Евроимаж ", същински се надявам въпросът да бъде позволен и Жан-Клод Кариер и Георги Балабанов да получат дължимите суми ", прибавя още Гочев.

Източним: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР