Световноизвестният метод на Шрот за лекуване на гръбначни изкривявания при

...
Световноизвестният метод на Шрот за лекуване на гръбначни изкривявания при
Коментари Харесай

Методът на Шрот дава нова надежда за деца с гръбначни изкривявания

Световноизвестният способ на Шрот за лечение на гръбначни изкривявания при деца от няколко години сполучливо се ползва и у нас. Методиката е неоперативна и включва двигателни и дихателни извършения, напълно съобразени със спецификата при всяко дете.

В България методът е въведен през 2014 година от физиотерапевта Борислав Чонгов. Преминал през голям брой специализации в чужбина, той практикува самостоятелна и групова терапия в центъра " Спорт и здраве ". Чонгов е и професионалният физиотерапевт на Спортната федерация на глухите, практикува и към най-голямата ортопедична болница - тази в Горна баня. Докато специализира в Барселона при международно приетия специалист доктор Мануел Риго, съумява дотолкоз да впечатли учителя си, че Риго го избира да води образования по метода Шрот в Европа.

Доскоро - освен у нас, а и по света - страдащите от сколиоза са били лекувани с обща изправителна гимнастика и лечебна физкултура. В последните 10 години практиката се измества към по-специфични извършения, които дават и по-добри резултати.

Целта на упражненията е да се спре прогресията на болестта и доколкото е допустимо, изкривяването да се поправя. В момента никой не може да подсигурява 100% промяна, само че в случай че изкривяването бъде видяно в точния момент и върху него се работи, това дава доста положителни вероятности за детето, изяснява Чонгов. Двете международни научни организации за лекуване на сколиоза - SRS и SOSORT, също предлагат главно този способ.

Науката не е наясно за какво се развива сколиозата. Поне 80% от случаите са с неуточнен извършител. Като подобен постоянно се сочи позата при заседяване пред компютър, само че съгласно Борислав Чонгов това не изяснява за какво тогава болестта се среща при 2 до 5% от децата, а не е по-масово.

Ако се остави да прогресира, сколиозата може да докара до здравословни проблени в гръдната клетка (напр.увреждане на органи), тъй като около гръбначния дирек се деформират и ребрата. Болка и изкривяване на мускули са измежду другите неприятни последици.

Специалистът изяснява, че е добре упражненията да стартират към 10-годишна възраст, тъй като сколиозата прогресира най-много в пубертета - пикът е към 12 година при девойките и 13-14 година при момчетата. Точно тогава курсът е най-интензивен. Ако се стартира с гимнастиката прекомерно рано, има риск детето да загуби интерес към лечението, когато тя е най-необходима. Целта на упражненията е да се поправя оптимално гръбначният дирек и торсът. Физиотерапевтът учи децата и по какъв начин да се оправят с изкривяването, като дишат по подобаващ метод - разширявайки избрани зони на гръдният панер. Позата се задържа благодарение на мускулатурата и акомодацията се реализира с голям брой извършения, изпълнени с промяна. Ако изкривяването е до 25 градуса, гимнастиката и упражненията са задоволителни. Ако ъгълът е по-голям, се предлага и носене на медицински корсет. Децата, които към този момент са минали индивидиално образование, могат да продължат лечението в групи. Опитът демонстрира, че тази форма им подхожда.

Физиотерапевтът е работил с доста спортисти и обратно на откритото мнение счита, че спортът при деца с гръбначни изкривявания не трябва да се лимитира. Изключение вършат единствено така наречен спортове с огъвкавяване - като художествена гимнастика и балет. Макар че една от сполучливите му пациентки е точно националната спортна по художествена гимнастика Боряна Калейн. Тя е с леко деформиране, което експертът е съумял да поправя. Той с горделивост демонстрира и фотоси на дребна пациентка, оперирана у нас по метода ApiFix (поставяне на имплант, който с извършения може да се разтяга) от доцент Яблански и проф. Фломан. Тя била едвам 120-тото дете в света, лекувано по този способ, с цели 66 градуса деформиране на гръбнака. След интервенцията пациентката продължава лечението по Шрот при Борислав Чонгов и към този момент изкривяването наподобява едва видимо.

В основата на упражненията е автоизтеглянето на гръбнака. Още Хипократ е лекувал сколиоза с изтегляне, само че външно, изяснява физиотерапевтът. Той счита, че експерт по метода на Шрот би следвало да има във всеки огромен град.

Препоръката към родителите е да наблюдават децата си и при забелязване на асиметрия да потърсят експерт. Трудност съставлява и фактът, че изкривяванията се получават в интервал, когато децата стават по-самостоятелни и стартират да се крият, когато са голи. И не на последно място - родителите да не не помнят да обезпечат за децата си спорт, хигиена на стойката в къщи и на учебно заведение и най-много персонален образец.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР