Световноизвестният мадридски музей Прадо, който притежава една от най-забележителните колекции

...
Световноизвестният мадридски музей Прадо, който притежава една от най-забележителните колекции
Коментари Харесай

"Прадо" навърши 200 години

Световноизвестният мадридски музей " Прадо ", който има една от най-забележителните сбирки на изобразително изкуство в Европа, празнува на 19 ноември своя 200-годишен празник, съобщи ТАСС.



Историята на музея стартира през втората половина на XVIII век. Идеята за основаването на картинна изложба е изказана през 1757 година от краля на Испания Фернандо VI, само че той по този начин и не съумява да я осъществя. Неговият правоприемник, крал Карлос III през 1775 година дава предписание на испанския проектант Хуан де Вилянуева да проектира зданието в парка " Прадо ".

Строителството стартира през 1785-а и завършва през 1808 година по време на ръководството на крал Фернандо VII.

Архитектурното оборудване е издържано в стила на неокласицизма. На откриването на музея попречва нахлуването на Наполеон в Испания (1808-1814 г.).

В хода на военните дейности зданието претърпява обилни опустошения.

След провалянето на французите през 1814 година крал Фернандо VII подрежда да бъдат възобновени развалените елементи на постройката, с което се заема ученикът на Вилянуева Антонио Лопес Агуадо.

Откриването на музея, който получава названието Кралски музей на живописта и скулптурата, се е състояло на 19 ноември 1819 година.

Тогава експозицията е включвала 311 платна от испански художници.

През вековете музеят непрестанно обогатява сбирките си с картини, събрани от кралете Филип II, Карлос V и Филип IV. Към 1843 година към фондовете му са начислени над 1900 творби на изобразителното изкуство. През 1872 година музеят сменя названието си и става Национален музей " Прадо ".

През годините той непрестанно се уголемява и понастоящем музеят разполага с повърхност от 53 хиляди квадратни метра.

В неговите експозиции най-широко са показани испанските художници като Гоя, Веласкес, Ел Греко, Мурильо и други

В залите му са изложени и шедьоври на задгранични гении на изобразителното изкуство от калибъра на Ботичели, Рафаел, Тициан, Дюрер, Рубенс и други

За най-известна е считана картината на Диего Веласкес " Менините ", изобразяваща фамилията на крал Филип IV, нарисувана през 1656 година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР