Световноизвестният журналист Ерик Уайнър се срещна с почитатели в София.

...
Световноизвестният журналист Ерик Уайнър се срещна с почитатели в София.
Коментари Харесай

Световноизвестният журналист Ерик Уайнър: Българите са щастливо нещастни

Световноизвестният публицист Ерик Уайнър се срещна с фенове в София. Той е в страната по самодейност на Българска телеграфна агенция, а нощес бе поканен от Виваком да приказва пред техни чиновници, публицисти и външни лица на тематика " Мъдростта в цифровата епоха ".

Уайнър е публицист, публицист и странник, който е бил в над 50 страни, с цел да изследва щастието. С това се захваща, когато осъзнава, че хората всеобщо са нещастни, в това число и самият той. " Бил съм трагичен дълго време, в това число и в меланхолия. Писането и пътуването доста ми оказват помощ за това ", разяснява той. 

Навремето хората нееднократно го питат за какво да четат трудовете на един трагичен човек за щастието. Защото ми е било належащо да го намеря, дава отговор той. Уайнър е обожател на сентенцията, че щастието се намира тъкмо зад ъгъла, само че номерът е да знаеш зад кой тъкмо ъгъл.

От няколко дни той е в България и по време на престоя си тук той получи титлата доктор хонорис идея на Великотърновския университет. Уайнър не пропусна да похвали нашето гостоприемство, което съгласно него е реалност, тъй като българите са доста интелигентни. По негови думи щастието съгласно българина може да бъде разказано с една дума - " ракия ", тъй като българинът е разкрил, че да ядеш и пиеш с другари, носи доста благополучие. 

В своя бестселър " География на блаженството " писателят изследва щастието в другите страни по света. Според интернационална класация от 150 държави България се класира на 99 място, като в нея има доста страни от Африка преди нас. Класацията е правена като на случайни хора е задаван въпросът: " Вие щастливи ли сте? " Според него обаче отговорът е индивидуален, защото чувството е субективно. Затова използва опцията да изследва българите наистина ли са толкоз нещастни или единствено се преструват.

" Мисля, че българите са щастливи, само че се преструват, че не са. Мога да ги дефинира като щастливо нещастни. Според мен хората тук са влюбени в нещастието си, само че вътре в тях има благополучие, което единствено чака да излезе. Това е необикновена страна - българите редуват благополучие и злощастие от самото начало. Обичам това в тях ", разяснява той. 

Той самият стартира писателската си кариера, когато осъзнава, че не може да обикаля света като публицист, с цел да написа за положителните вести и щастливите хора. " Тази специалност не работи по този начин ", разяснява той. Затова той прикани за повече позитивна публицистика, защото " положителната вест също може да бъде вест ". 

" Положителната публицистика е да откриваш позитивни истории за хора, които са намерили иноваторски решения за проблемите на света и да разпространяваш тези вести. "  

Уайнър показа, че съумява да се оправи със забързаното си всекидневие като отделя особено време за " непланирани неща ". Според него в случай че те не бъдат включени в графика, човек бързо не помни за тях и продължава да се натоварва с работа, без да отделя време за отдих. Той още даде 4-те си най-важни съвета за публицисти:

" Забавете темпото - единствено по този начин ще можете да се задълбочите в дадена тематика. Второ, бъдете като Леонардо да Винчи, интересувайте се от всичко. Той е бил художник, само че и откривател. Не се фокусирайте единствено върху една тематика. Трето, бъдете като Сократ - философи. Сократ е бил първият публицист в действителност и в този момент ще ви кажа за какво. Той е задавал доста досадни въпроси, не се е обличал добре и е бил безпаричен. Четвърто и доста значимо, бъдете положителни. 

Неговата последваща книга ще бъде отдадена на Сократ, мъдростта и философията и следва да бъде издадена. Българските му фенове ще могат да се снабдят с нея през май идната година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР