Световноизвестният художник, роден в България, Христо Явашев - Кристо почина

...
Световноизвестният художник, роден в България, Христо Явашев - Кристо почина
Коментари Харесай

Почина световноизвестният художник Христо Явашев - Кристо

Световноизвестният художник, роден в България, Христо Явашев - Кристо умря на 84 години в дома си Ню Йорк. Съобщението за кончината му бе оповестено в формалната страница на художника във Facebook.

" Кристо живя пълноценно, освен мечтаеше за неща, считани за невъзможни, само че и ги реализираше. Работата на Кристо и Жан-Клод караше хората по света да се сплотяват и да споделят опит. Тя ще остане вечно в сърцата и паметта ни ", написаха сътрудниците на художника.

Роденият в България Кристо и брачната половинка му Жан-Клод, след чиято кончина през 2009 година художникът продължи да работи самичък, се прочуха с пакетирането на естествени обекти и публични здания. Сред тях са 2,4-километров сектор от австралийското крайбрежие в края на 60-те години на предишния век, мостът Пон Ньоф в Париж през 1985 година и постройката на Райхстага в Берлин през 1995 година

Роденият в Габрово в фамилията на прочут индустриалец Христо Явашев емигрира през 1957 година, дами се за Жан-Клод през 1959 година и двамата заживяват в Съединени американски щати от 1964 година През 1973 година, откакто 17 години е бил без поданство, той става жител на Съединени американски щати.

До гибелта си той не се завърна в България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР