Световноизвестният художник Христо Явашев - Кристо, който почина вчера в

...
Световноизвестният художник Христо Явашев - Кристо, който почина вчера в
Коментари Харесай

Кристо беше вълшебник, заяви Центърът Жорж Помпиду по повод кончината му

Световноизвестният художник Христо Явашев - Кристо, който умря през вчерашния ден в дома си в Ню Йорк на 84 годишна възраст, беше "вълшебник ", чието "изключително творчество " беше "съществено за историята на актуалното изкуство ". Това се показва в официално съобщение на Националният център за изкуство и просвета "Жорж Помпиду " в Париж, прочут като Център "Жорж Помпиду ", заяви Франс прес.

Роденият в България художник беше фамозен с монументалните си произведения, измежду които пакетирането на постройката на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, отбелязва организацията.

Центърът "Помпиду " планираше да открие през март галерия, отдадена на художника и брачната половинка му и креативен сътрудник Жан-Клод, умряла през 2009 година, само че се принуди да я отсрочи заради пандемията от ковид. В последна сметка експозицията ще бъде открита на 1 юли, разгласи Центърът "Помпиду ".

"Кристо беше огромен художник, кадърен да даде на нашето всекидневие нова дълбочина. Един магьосник. Той беше също по този начин превъзходна персона, обединила в едно смелост, увереност и дълбока човечност ", съобщи президентът на Центъра "Помпиду " Серж Лавин.

Кристо планираше да опакова Триумфалната арка в Париж през септември, само че планът трябваше да бъде отсрочен с една година заради несигурностите, свързани с ковид.

"Ние работихме буйно с Кристо и сътрудниците му по този план /изложбата/, за който той мечтаеше, както и по плана "Опакованата Триумфална арка ", на който той толкоз доста държеше ", съобщи от своя страна шефът на Центъра "Помпиду " Бернар Блистен.

Изложбата "Кристо и Жан-Клод, Париж! " ще обгръща "парижкият интервал от живота на двойката сред 1958 и 1964 година, основни години за еволюцията в творчеството на Кристо, както и историята на плана "Опакования Пон-Ньоф ", една от неговите най-прочути произведения, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР