Световноизвестният гръцки композитор Вангелис Папатанасиу, известен професионално просто като Вангелис,

...
Световноизвестният гръцки композитор Вангелис Папатанасиу, известен професионално просто като Вангелис,
Коментари Харесай

На 79 години почина световноизвестният гръцки композитор Вангелис

Световноизвестният гръцки композитор Вангелис Папатанасиу, прочут професионално просто като Вангелис, умря на 79 години , съгласно известие, направено в четвъртък, оповестява " Грийк рипортър ".

Композиторът, който завоюва премия " Оскар " за композиране на музиката за кино лентата " Огнени колесници " (1981), умря късно във вторник вечерта , съгласно изказване, публикувано от неговия юридически екип.

Композиторът е бил приет в болница с Covid-19 във Франция преди гибелта си .

Вангелис бе прочут със своите реформаторски композиции в разнообразни жанрове , в това число електронни, прогресивни, ембиънт и даже оркестрови пиеси.

Той е роден в дребния град Агрия в Тесалия , само че израства в Атина. Още от ранна възраст Вангелис демонстрира интерес и гений към музиката.

Започва да композира песни на едвам четиригодишна възраст , без въобще да има никакво музикално образование.

След като виждат гения му за музика, родителите на Вангелис го записват на уроци по музика , само че гръцкият композитор не намира уроците за потребни , тъй че той създава своя лична техника за свирене на музика.

По-късно в живота си Вангелис декларира, че се радва, че няма публично образование по музика, защото това би му попречило да изследва личното си творчество.

В най-ранните дни от кариерата си Вангелис композира най-вече музика за гръцки музиканти и филми . След това се мести в Париж, където основава гръцката прогресив рок група Aphrodite`s Child с гръцките музиканти Демис Русос, Лукас Сидерас и Анаргирос " Силвър " Кулурис.

След като групата се разпада през 1971 година, Вангелис стартира да се концентрира повече върху композирането на партитури за филми и телевизия.

Вангелис се трансформира в един от най-уважаваните композитори в света на кинот о, а работата му по филмите " Огнени колесници " и " Блейдрънър " го направи прочут в целия свят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР