Световноизвестният френски писател и сценарист Жан-Клод Кариер изпрати отворено писмо

...
Световноизвестният френски писател и сценарист Жан-Клод Кариер изпрати отворено писмо
Коментари Харесай

Носител на "Оскар" се оплака в Министерството на културата от "мошеничеството" на български продуценти

Световноизвестният френски публицист и сценарист Жан-Клод Кариер изпрати отворено писмо към българското Министерство на културата, в което се оплаква от некоректното държание на известните български продуценти Димитър Митовски и Димитър Гочев. Кариер, който е сценарист на някои от късните филми на Луис Бунюел и е притежател на почетен " Оскар ", твърди, че фирмите " Камера " на Митовски и Гочев и " Камера Ентъртейнмънт " на Митовски - основатели на някои от най-популярните български филми и сериали - от години не му изплащат дължимото заплащане за работата му по кино лентата " Досието Петров ".

" Досието Петров " излезе през 2015 година и бе необятно рекламиран с присъединяване на Кариер, който е съсценарист дружно с режисьора Георги Балабанов. Филмът е финансиран от българския Национален кино център и други европейски обществени фондове, и предходната година бе публикуван в Германия от Българска национална телевизия. Въпреки това Кариер, Балабанов и френското съдружие, което ръководи правата на сценаристите към този момент с години не могат да се преборят за възнаграждения, дължими още от началото на продукцията през 2012-2013 година, написа именитият французин. Междувременно стана известно, че компанията на Митовски и Гочев е пред банкрут и не изплаща отговорности и към екипите на известните си сериали " Революция Z " и " Фамилията ". Тогава Димитър Митовски даде обещание, че всеки работил за него, ще си получи парите.

Кариер: Не за пръв път в кариерата ми се занимавам с мошеници

По думите на Кариер, който удостовери пред " Дневник ", че е създателят на писмото, в началото Димитър Митовски заречен цялостното си подпомагане и помолил за самообладание, защото сметките на компанията са запорирани. Угоровката била те да бъдат преведени дружно с последния транш средства от европейски стратегии, откакто " Камера " ООД трансферира правата за кино лентата на новосъздадената " Камера Ентъртейнмънт " на Димитър Митовски, която е без отговорности. Когато това станало през май 2017 година обаче Митовски и шефът на новата му компания Николай Колев посъветвали Кариер да си търси правата от Димитър Гочев, а в следствие станали неоткриваеми.

 Михаил Биллалов в кадър от
© "София филм фест "

Михаил Биллалов в кадър от " Досието Петров "

Потърсен от " Дневник " по телефона, Жан-Клод Кариер съобщи, че " не за пръв път в кариерата си се занимава с мошеници ", само че в никакъв случай не му се е случвало да стане жертва на такава " комплицирана скица ". Той съобщи, че този път е решил да докара битката до дъно, по едно и също време в общественото пространство и по правосъден път. Реакция от министерството на културата обаче към този момент нямал.

Митовски: " Досието Петров " бе план на Димитър Гочев

" Дневник " също не съумя да изтръгне реакция от министерството, което от началото на годината не дава отговор на запитванията на медиата, оправдавайки се със заетостта си към европредседателството. Представител на Димитър Митовски съобщи пред " Дневник ", че въпреки компанията да била обща за " Досието Петров " в " Камера " е отговарял Димитър Гочев и в същото време двамата продуценти към този момент били в развой на разлъка. Компанията на Митовски " Камера Ентъртейнмънт " има публикуван от НФЦ документ за липса на отговорности по " Досието Петров ", изясни представителят му, като уточни, че на следващия ден ще има публична негова позиция.

" Дневник " се опита да открие и Димитър Гочев посредством една от най-новите му компании - " Ди Индъстри ", която завоюва публичната поръчка за формален клип на българското европредседателство за малко над 240 хиляди лева Съдружникът на Гочев в " Ди Индъстри " Милан Зарев акцентира, че компанията не е страна по тези въпроси, само че даде обещание да съобщи молбата за коментар на " Дневник ". Междувременно от Франция Кариер съобщи, че в никакъв случай повече не би имал нещо общо с българска кинопродукция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР