Световноизвестният британски астрофизик Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст. Той

...
Световноизвестният британски астрофизик Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст. Той
Коментари Харесай

На 76-годишна възраст си отиде британския астрофизик Стивън Хокинг

Световноизвестният английски астрофизик Стивън Хокинг умря на 76-годишна възраст. Той е известен освен с трудовете си за Вселената и нейното възникване, само че и с дейната си позиция за бъдещето на Земята. Хокин е създател на доста книги, измежду които и " Кратка история на Времето ". Професор по математика, неговите изследвания са в региона на квантовата механика и космологията. През 1971 година той става един от най-младите членове на Британското кралско научно сдружение. Хокинг е член и на Папската академия на науките. Въпреки тежкото си заболяване, той не престана да работи до края на живота си.

Хокинг е прочут с трудовете си в региона на физиката и астрономията. Неговите проучвания за черните дупки и относителността са от изключителна значимост за науката. Автор е на няколко книги, измежду които и " Кратка история на времето ". На 22 година той получава диагнозата амиотрофична латерална склероза, с която се счита, че ще живее едвам няколко години, само че той продължава работата си повече от половин век.

След 1974-та той стартира да работи главно върху две от основополагащите теории във физиката - Теорията за относителността на Айнщайн и квантовата доктрина. В резултат на изследванията си, Хокинг предлага модел на Вселената, в който включва две концепции за времето. Едната е по този начин нареченото " действително време ", което е обвързвано с чувството на хората. Другото е " мислено време ", основаващо се на квантовата доктрина.

Стивън Хокинг завоюва освен уважението на научните среди с достиженията си във физиката, само че и любовта на милиони хора отвън университетите със своята угриженост за бъдещето на света. Въпреки влечението си към науката, Хокинг дефинира може би най-важното за индивида в едно само изречение: " Това нямаше да е кой знае каква Вселена, в случай че в нея не живееха хората, които обичаш. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР