Световноизвестният баритон Кирил Манолов е Музикант на годината 2019“ в

...
Световноизвестният баритон Кирил Манолов е Музикант на годината 2019“ в
Коментари Харесай

Кирил Манолов е Музикант на годината 2019

Световноизвестният баритон Кирил Манолов е „ Музикант на годината 2019 “ в националната анкета на предаването „ Алегро Виваче “ на стратегия „ Хоризонт “ на БНР. Резултатите от гласуването на публиката, в което се включиха над 5 000 слушатели, бяха оповестени в особено издание на предаването, а екипът се надява, че през есента на 2020 година ще се организира и обичайна тържествена гала с галаконцерт, заяви БНР.
Кирил Манолов е един от блестящите български оперни реализатори, които побеждават на международните подиуми през последните години. От 2015 година прави записи със Симфоничния оркестър на БНР. Рикардо Мути го назовава „ Най-добрият Фалстаф в света “, само че репертоарът на Манолов излиза оттатък тази негова коронна роля: Амонасро в „ Аида “, Граф ди Луна в „ Трубадур “, Симон Боканегра и Набуко в едноименните опери, Милер в „ Луиза Милер “, Фигаро в „ Севилският бръснар “, Дон Карлос в „ Силата на ориста “, Ренато в „ Бал с маски “, Дулкамара в „ Любовен елексир “ и други Той гастролира на най-престижните оперни и фестивални подиуми в света и работи с най-хубавите реализатори и диригенти. 2019 е в действителност сполучлива за Кирил Манолов – той взе участие по покана на Рикардо Мути в концертните осъществявания на „ Аида “ с Чикагския симфоничен оркестър и българската прима Красимира Стоянова. 2019-та донесе незабравими срещи на българката аудитория с Кирил Манолов. В навечерието й той взе участие в огромното осъществяване на „ Немски реквием “ със Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР, а през годината пя в постановката на „ Набуко “ на Русенската опера, показана и в зала 1 на НДК, както и в блестящия й концертния вид на Софийската опера дружно с примата Мария Гулегина. Двамата си партнираха и в „ Бал с маски “, още веднъж на Софийската опера. Пред пловдивската аудитория той излезе във „ Фалстаф “, пред варненската – в „ Симон Боканегра “, пред сливенската – в „ Аида “, а пред старозагорската – в „ Трубадур “. Участва и в постановката на „ Трубадур “ на Софийската опера в „ Опера на върховете “ на Белоградчишките скали.
Пред слушателите на стратегия „ Хоризонт “ Кирил Манолов сподели: „ Не си припомням да е имало друга година, в която да съм пял толкоз на българска сцена. Много се веселя и благодаря на публиката, че оцени старанието ми. Изборът на слушателите в тази анкета за мен е най-ценното нещо, тъй като, колкото и клиширано да звучи, ние работим за публиката. Тя е най-важното нещо, което имаме и аз съм доста благополучен, че хората ме избраха за „ Музикант на годината “! “
В специфичното издание на „ Алегро виваче “ бяха оповестени и любимците на публиката в други шест категории. Пианистът Емануил Иванов завоюва премията „ Млад музикант на годината “, „ Коледа “ от Димитър Ненов в Националното турне на Фондация „ Йордан Камджалов “ беше отличена за „ Музикален план на годината “, а „ Ансамбъл на годината “ стана дуото Зорница Иларионова и Мартина Табакова. Младата цигуларка Зорница Иларионова завоюва и наградата в категория „ Активна креативна активност “ и по този начин влезе в историята на класацията като първия музикант, получил две награди в една година. Вотът на слушателите в категория „ Класиката в други жанрове “ беше за певицата Весела Делчева. С премията „ Изключителен принос към българската просвета “ беше отличен диригентът, композитор и изтъкнат възпитател проф. Пламен Джуров.
За четвърти път беше оповестена и специфичната премия „ Олга Камбурова “ в поддръжка на младите гении, която се дефинира от екипа на „ Алегро виваче “. Възможността да направи професионални студийни записи в БНР ще има 16-годишната цигуларката Лора Маркова, ученичка в НМУ „ Любомир Пипков “ – София.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР