Световноизвестният български цигулар Светлин Русев и неговият Амати-Страдивариус от 1720

...
Световноизвестният български цигулар Светлин Русев и неговият Амати-Страдивариус от 1720
Коментари Харесай

Световноизвестният български цигулар Светлин Русев с концерт в Стара Загора |

Световноизвестният български цигулар Светлин Русев и неговият Амати-Страдивариус от 1720 ще зарадват публиката в Стара Загора на 10 ноември.

Симфоничният концерт под диригентството на маестро Ивайло Кринчев с присъединяване на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора е част от цикъла „ Българските виртуози от международните подиуми " и се посвещава на 100 години от гибелта на великия френски композитор Камий Сен-Санс.

Програмата включва

„ Интродукция и рондо – капричиозо ”, „ Хаванеза ”, „ Каприз във форма на валс ” /редакция Йожен Изаи/ от от Камий Сен-Санс, Увертюра „ Римски карнавал “ от Хектор Берлиоз, Сюита „ Пелеас и Мелизанда “ от Габриел Форе и сюита за оркестър “Арлезианката ” от Жорж Бизе.

" След предлагането на Светлин Русев да извърши творби от Камий Сен-Санс във връзка 100г. от гибелта на композитора, изборът на останалата част от програмата се оформи по натурален метод с произведения на най-ярките представители на френския романтизъм " споделя маестро Хинчев.

Светлин Русев е един от най-прославените и известни български цигулари.

След като печели Първа премия в първото издание на необятно известния през днешния ден Международен конкурс Сендай през май 2001 година, харизматичният виртуоз на цигулката Светлин Русев се радва на блестяща интернационална кариера, обвързвана с доста от най-големите концертни зали по света, измежду които Болшой спектакъл и зала Чайковски в Москва, Сънтори Хол в Токио, Центъра за изкуства в Сеул, зала Плейел, UNESCO, Театър Шан-зЕлизе, Театър Шатле, Сите дьо ла Мюзик и Театър дьо ла Вил в Париж, зала България, зала Бела Барток в Будапеща, Алте Опер във Франкфурт, Концертхаус в Берлин, Културен център Кирчнер в Буенос Айрес, Пале дe боз ар в Брюксел и Двореца на Организация на обединените нации в Женева.

Интензивната му концертна активност го води на всички места по света – Европа, Съединени американски щати, Латинска Америка и Азия. Редовен гост-солист е на оркестри от най-висока класа, измежду които Националният оркестър на Франция, Оркестърът на националното радио на Франция, Оркестърът на Романска Швейцария, Националният оркестър на Белгия, Сеулската филхармония, Токийската филхармония, Симфоничният оркестър на Индианополис, Филхармоничният оркестър Джордже Енеску (Букурещ), Оркестъра на Румънското национално радио, Cremerata BalOca и други Солира под палката на именити диригенти като: Мюнг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Емануел Кривин, Франсоа-Ксавие Рот, ЖанЖак Канторов, Денис Ръсел-Дейвис, Лионел Бренгие, Емил Табаков, Найден Тодоров и други

Отдадеността си към музиката Светлин Русев споделя със своите многочислени фенове по целия свят, както като солист, по този начин и в качеството си на незабравим камерен реализатор. Партнира на музиканти от класата на Мюн-Вун Чунг, Йоръм Сон, ЖанИв Тибоде, Питър Франкъл, Максим Рисанов, Антоан Тамести, Готие Капюсон, Джиан Уанг, Франсоа Льольо, Пол Мейер, Нинг Фенг. Член-основател е на клавирното трио Русев–Салк–Розанова. От 2000-та година управлява и дирижира разнообразни ансамбли и оркестри в България, Франция, Полша, Корея, Япония и Швеция. Притежава извънредно необятен репертоар, вариращ от барока до актуалната музика и известните жанрове.

В сегашния миг, в допълнение към неговата кариера, Светлин Русев е професор в влиятелната Haute École de Musique в Женева, откакто в продължение на 10 години преди този момент преподава като професор и в Националната висша консерватория в Париж. Прави майсторски класове по цигулка и камерна музика по целия свят.

През 2001 година, на интернационалния конкурс в Сендай, той печели освен първа премия, само че и премията на публиката, както и специфичната премия за Най-добро осъществяване на Бах.

Концертът стартира в 19 часа на 10 ноември, а входът ще изисква зелен документ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР