Световноизвестният астрономически часовник на площад Староместки намести в Прага, който

...
Световноизвестният астрономически часовник на площад Староместки намести в Прага, който
Коментари Харесай

Прочутият пражки астрономически часовник спира за 6 месеца

Световноизвестният астрономически часовник на площад Староместки намести в Прага, който е съществена туристическа атракция, спря през днешния ден за 6 месеца за раставрационни работи. От кметството оповестиха, че реставрацията е с оглед „ запазването му за бъдещите генерации ”. Часовникът е подложен при започване на 15 в.

 © Българска телеграфна агенция
„ Часовникът на Стария град е един от знаците на Прага и реставрацията му е необходимо и отговорно решение ”, разгласи Ян Волф, който дава отговор за културата в общината.

Часовникът ще бъде напълно демонтиран през идващите дни и превозен в ателие за реституция.

Снабден със комплициран и учудващо прецизен в наше време механизъм, часовникът е на южната фасада на остарялата постройка на кметството в Прага от 1410 и притегля туристи на всеки кръговиден час. Те следят прекосяването на фигурите на дванадесетте апостола, които се появяват поредно на две прозорчета над комплицирана астролабия, показваща придвижванията на звездите измежду знаците на зодиака.

Според легендата градските съветници ослепили основателя на часовника откакто приключил работата си, с цел да не може да направи такива устройства и на други места.

За да компенсира ненапълно разочарованието на към 7 млн. гости, които годишно посещават Града на стоте кули, се планува прожектиране на дефилирането на апостолите на огромен екран на мястото на часовника, заяви Ян Волф.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР