Световноизвестни манастири, хилядолетни градове, романтични селца и грандиозни планини. България

...
Световноизвестни манастири, хилядолетни градове, романтични селца и грандиозни планини. България
Коментари Харесай

Уникална култура, величествена природа

Световноизвестни манастири, хилядолетни градове, сантиментални селца и грандиозни планини. България е богатство, което си заслужава да бъде забелязано, настояват сътрудниците от Дъждовни води. Ето какво е привлякло погледите им.

Бачковският манастир - люлка на християнството

България няма и осем милиона поданици, само че пък разполага с 237 манастира. Това не е инцидентно. Преди 1100 години точно България става люлка на православното християнство. Бачковският манастир, който се вижда на фотографията, е построен през 1083 година. Той е измежду най-важните места за поклонение в Югоизточна Европа. Посещението му е същинско прекарване и за хора, които не са верующи.

Любимо място за срещи - пред Народния спектакъл

Въпреки че София е на повече от хиляда години, столицата на България младее и зеленее. В София има безчет паркове и градини, в които софиянци обичат да прекарват свободното си време. Любимо място за срещи на остарели и млади е паркът пред Народния спектакъл " Иван Вазов ".
 Народен спектакъл Thinkstock/Getty Images
Османско завещание - джамията Баня Баши в София

500 години България е била под османско господство. За него припомня огромната джамия в центъра на София – Баня Баши. Сградата носи някои от типичните белези на османската архитектура. Предполага се, че е построена през 16 век. Днес тя е настоящ храм, в който мюсюлманите се събират за петъчна молитва.

Паметникът на връх Шипка и Освобождението на България

Паметникът на връх Шипка припомня за една от най-важните борби, предшествали освобождението от османско господство. През 1878 година България съумява да извоюва своята самостоятелност, с помощта на поддръжката на Русия. Проходът Шипка се намира на 1200 метра надморска височина в Стара планина, а от върха се открива невероятна панорама към цялата страна.
 Шипка Thinkstock/Getty Images
Велико Търново - остарялата столица на България

По продължение на близо 600 километра се простира Стара планина - най-дългата планинска верига на Балканския полуостров. Тя разделя България на две елементи - Северна и Южна. На север се намира остарялата столица Велико Търново, която е ситуирана картинно по течението на река Янтра. Старата част на града е в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО.
 Царевец Thinkstock/Getty Images
Уникална естествена забележителност - Деветашката пещера

Шейсетметровите сводове на Деветашката пещера спадат към най-уникалните естествени забележителности в България. През 2011 година там беше сниман епизод от холивудския екшън " The Expendables-2 ". В резултат на това популацията на прилепите понижа със 75 %. Междувременно пристрастеностите на еколозите се успокоиха, тъй като прилепите се завърнаха назад в пещерата.

Пловдив - градът на седемте тепета

Подобно на Рим, Пловдив е построен на седем хълма. Но вторият по величина град в България е доста по-стар. И по тъкмо той е на над 8000 години. Траки, римляни и османлии са оставили тук своите следи. Градът съставлява комбинация от богато историческо завещание и модерност. Кафенета и заведения за хранене, магазинчета и галерии дефинират образа на града.
 Пловдив Thinkstock/Getty Images
От римско време - Античният спектакъл в Пловдив

Античният мраморен спектакъл е измежду най-красивите остатъци от времето на римляните. Той е построен от император Траян при започване на 2 век. Античният спектакъл е побирал до 7000 души. И през днешния ден античните колони са прелестен фон за концерти и театрални представления.
 Пловдив Thinkstock/Getty Images
Красотата и достолепието на Стария град

В съпоставяне с възрастта на Античния спектакъл, красивите къщи на Стария град са напряко нови. Богати търговски семейства, търгуващи с Европа и Ориента, са ги строили в характерен български жанр в края на XVIII и изключително през XIX век. Всяка нова къща е трябвало да бъде по-красива от тази на съседа. И през днешния ден те красят калдъръмените улички на Стария град.

Пловдив - културна столица на Европа през 2019

Непременно посетете България – само че не по-късно от 2019 година! Тогава Пловдив ще бъде културна столица на Европа. Така ще можете да се запознаете и с останалите забележителности, с които тази балканска страна е така богато талантлива. България не трябва да остава дестинация единствено за отдадени!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР