Световноизвестната певица Лиса Джерард излиза довечера за пръв път на

...
Световноизвестната певица Лиса Джерард излиза довечера за пръв път на
Коментари Харесай

Феноменалната Лиса Джерард във Варна: В България има сладост, винаги обичам да идвам тук

Световноизвестната певица Лиса Джерард излиза тази вечер за пръв път на концерт във Варна като посетител на друга музикална легенда – хорът „ Мистерията на българските гласове “. Проявата, подкрепена от общината, реализира връзка сред приключващия Международен сценичен фестивал и идния музикален фестивал „ Варненско лято “.

„ Винаги ми е прелестно да пристигам в България, тъй като в нея има наслада “, сподели пред медиите Лиса Джерард. Тя добави, че концертът, който следва довечера в зала 1 на ФКЦ от една страна е огромно наслаждение, тъй като ще пее с „ Мистерията на българските гласове “, само че дружно с това е и предизвикателство, тъй като изисква сработване освен хора, само че и със струнния оркестър, който ще взе участие в него. За албума „ БууЧииМиш “ на фамозният български хор, в който Джерард взе участие като посетител, тя разяснява, че в него е издирван самостоятелен метод към античната ни певческа традиция, без обаче последната да бъде променяна или изкуствено осъвременявана.



Композиторът Петър Дундаков, който е създател на музиката в новата продукция, също акцентира, че задачата не била да се вършат псевдосъвременни версии на български песни с електронен дискотечен темп, а в противен случай – да се резервира неравноделната ритмика и всичко особено за античната българска музика. Той сподели също, че в съдействието с Лиса Джерард, която не пее на избран език, а с думи, които сама измисля съгласно звученето, звукът се е трансформирал във водещ и главен детайл на новите песни.



Дора Христова, диригент на „ Мистерията на българските гласове “, които въпреки всичко са главното име в взаимния концерт с Лиса Джерард, изясни нещо забавно по въпроса за какво познатият по целия свят хор не е записвал нищо ново в продължение на повече от 20 години. „ Отговорът е елементарен – задачите в този интервал не бяха в посока на изкуството “, съобщи тя. Според Христова, въпреки всичко хорът е съумял да резервира неповторимата национална просвета и в този момент, след идването на трето потомство създатели, измежду които е и композитора Петър Дундаков, „ Мистерията на българските гласове “ може да поеме в друга посока без да жертва спецификата си.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР