Световноизвестната оперна певица и артистичен директор на Държавната опера в

...
Световноизвестната оперна певица и артистичен директор на Държавната опера в
Коментари Харесай

Веселина Кацарова прави майсторски клас в родната Стара Загора

Световноизвестната оперна певица и артистичен шеф на Държавната опера в Стара Загора Веселина Кацарова ще води за повторно майсторски клас по оперно пеене в родния си град. През последните години примата, паралелно с дейната си изпълнителска активност, е желан член на жури на влиятелни вокални състезания. Канена е все по-често да прави курсове за млади оперни артисти в разнообразни европейски страни. Миналата година именитото мецосопрано направи майсторски клас за първи път и в България с присъединяване на тукашни млади гении и посетители от Франция, Турция, Румъния, Китай.

Нейният втори интернационален майсторски клас стартира през вчерашния ден и ще продължи до 4 септември в оркестровата зала на Старозагорската опера. Той ще приключи с галаконцерт на най-изявените участници на локалната сцена под диригентството на Владимир Бошнаков. В рамките на две седмици Веселина Кацарова ще работи с младите специализанти върху вокалната техника, жанр и интерпретация на ролята. Кандидатите сами дефинират своя репертоар, с който вземат участие в класа. Музикалният акомпанимент е поверен на Светлана Денева. Дългогодишният музикален съветник на Веселина Кацарова - баритонът Николай Ханджиев, ще работи редом с младите артисти.

Заявления за присъединяване са подали млади дарования от България, Хърватия, Турция, Швейцария, Германия, Италия, Полша, Русия, Украйна, Австрия, Финландия, Гърция, Япония. Всички дейни участници ще получат диплом за приключен майсторски клас. Операта в Стара Загора обезпечава ангажимент на отличил се участник, избран от маестро Кацарова, в театър от репертоара на театъра.

Като артистичен шеф от 2016 година Кацарова има последната дума при установяване репертоарната политика на театъра, подкрепя селекцията на реализатори и спомага за участия по света. Големият ѝ напредък като певица стартира с присъединяване ѝ в ролята на Танкред от едноименната опера на Росини на Моцартовия фестивал в Залцбург, където замества мецосопраното Мерилин Хорн. Дебютът ѝ като камерна певица е в Миланската канара (1991) с стратегия от Прокофиев. Има забележителна дискография от записи – над 50 компактдиска.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР