Световният №1 Рафаел Надал премина през неочаквано труден двубой с

...
Световният №1 Рафаел Надал премина през неочаквано труден двубой с
Коментари Харесай

Надал се изпоти здраво срещу германски дебютант, но отново не загуби сет

Световният №1 Рафаел Надал мина през ненадейно сложен дуел с немския дебютант Максимилиан Мартерер, само че стигна четвъртфиналите на " Ролан Гарос ". Десеткратният първенец в Париж се наложи с 6:3, 6:2, 7:6 (4) след два часа и половина игра.

Мачът предложи доста здрава борба сред двама левичари със солидна игра от главната линия, които позволяват доста малко непредизвикани неточности. Маратонските разигравания започнаха от първата точка, а изиграването на първите пет гейма лиши половин час.

Мартерер, за който това е първо присъединяване в " Ролан Гарос " и общо трето в шампионатите от Големия шлем, проби още в откриващия гейм. 23-годишният немец затвърди преимуществото си и поведе с 2:0.

Надал съумя бързо да изравни за 2:2. В петия гейм испанецът още веднъж беше изправен пред пробив, само че избави двете благоприятни условия, които се откриха пред Мартерер, и поведе с 3:2. В ответния гейм десеткраният първенец на собствен ред стигна до три следващи точки за пробив и съумя още при първата. С пробив задатък той не изпусна първия сет от надзор, печелейки решително идващите си две подавания.

Във втората част Надал подвигна оборотите и за 70-ия в международната класация стана мъчно да следва темпото му. Световният №1 проби още на старта. Той поддържаше преднината си до 5:2, когато осъществя втори пробив, с който постави завършек на сета.

Изоставането на прекърши стремежа на Мартерер, който сподели доста първокласен тенис в третия сет и не беше надалеч от спечелването му. Германецът проби рано и поведе с 3:1. Надал бързо изравни при 3:3. След това испанецът два пъти трябваше да сервира за оставане в сета - при 4:5 и 5:6, само че се оправи.

 Мартерер остави отлични усещания с играта си при първото си присъединяване в главната скица на
© Reuters

Мартерер остави отлични усещания с играта си при първото си присъединяване в главната скица на " Ролан Гарос "

Двамата стигнаха до тайбрек, в който Мартерер осъществя първия минипробив, с цел да поведе с 2:1. По-голямата класа на Надал обаче си пролича в решаващите моменти. Той завоюва пет от идващите седем и подвигна победоносно ръце.

Носителят на 16 трофеи от Големия шлем записа победа №900 в професионалната си кариера. С повече от него са само Гилермо Вилас (929), Иван Лендъл (1068), Роджър Федерер (1149) и Джими Конърс (1256).

Congrats to @RafaelNadal, who moves into third on the ATP`s all-time Grand Slam win list. Here are the top 5:

Roger Federer 332-52
Novak Djokovic 244-40
Rafael Nadal 234-34
Jimmy Connors 233-49
Andre Agassi 224-53#RG18
— TennisNow (@Tennis_Now) 4 юни 2018 година

Надал се изкачи и на третото място по брой победи в Големия шлем. Той към този момент има 234, като изпревари с една Джими Конърс. Федерер е рекордьор с 332, а Новак Джокович има 244.

Испанецът обаче поддържа най-високия % победи - 87.3% против 86.4% за Федерер и 85.9% за Джокович.

Надал се намира в серия от 13 поредни победи в " Ролан Гарос " и 39 следващи извоювани сета на алените кортове в Париж. Последният, който победи и взе сет на Надал в обичания му шампионат, беше Новак Джокович в четвъртфиналите през 2015 година

Надал приключи мача с Мартерер с 39 печеливши удара и 29 непредизвикани неточности. Мартерер пласира 25 уинъра при 35 непредизвикани пропуща. Испанецът осъществя пет пробива от 10 благоприятни условия, а германецът - две от своите пет.

 Диего Шварцман направи извънреден поврат против Кевин Андерсън
© Reuters

Диего Шварцман направи извънреден поврат против Кевин Андерсън

В спор за място в четвъртфиналите водачът в международната класация ще срещне поставения под №11 Диего Шварцман. Сърцатият аржентинец направи извънреден поврат против финалиста от Australian Open Кевин Андерсън.

Високият единствено 170 см тенисист от Буенос Айрес загуби тежко първите два сета против 203-сантиметровия южноафриканец, само че сподели страховит темперамент и завоюва с 1:6, 2:6, 7:5, 7:6 (0), 6:2 след близо четири часа игра.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ролан Гарос (367)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР