Световният ядрен елит и 33 официални правителствени делегации от цял

...
Световният ядрен елит и 33 официални правителствени делегации от цял
Коментари Харесай

Световният ядрен елит се събра в Москва

Световният нуклеарен хайлайф и 33 публични държавни делегации от целия свят се събраха в Москва за най-престижния нуклеарен конгрес „ АТОМЕКСПО “. На формалната гала по откриването на „ АТОМЕКСПО 2017 “ участваха генералният шеф на съветската държавна корпорация „ Росатом “ Алексей Лихачов, генералният шеф на Световната нуклеарна асоциация Агнета Ризинг, ръководителят на Световната асоциация на нуклеарните операторите Жак Регалдо, Михаил Чудаков – заместител - общоприет шеф на МААЕ и Уилям Магууд – общоприет шеф на Агенцията по нуклеарна сила на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

„ Атомното енергопроизводство в международен мащаб продължава да пораства. През 2016 година то е повишено до 10 гигавата електрическа енергия, което е двойно нарастване по отношение на последните 25 години “, съобщи в формалната си тирада Агнета Ризинг, общоприет шеф на Световната нуклеарна асоциация. По думите й, обезпечаването на налична, надеждна и безвредна сила е цел на Организация на обединените нации. Дългосрочните цели са нуклеарната енергетика на световно равнище до 2050 година тя да обезпечава 25% от цялото енергопоризводство. „ Впечатляващо е, че през днешния ден тук в Москва „ Росатом “ съумява да притегли делегати от 64 страни “, сподели още Ризинг.

Няма какво да се заблуждаваме - за понижаване изпускането на въглеродни газове в атмосферата нуклеарната сила е една от главните варианти, съобщи в приветствената си тирада ръководителят на Световната асоциация на нуклеарните операторите Жак Регалдо. Трябва да помним, че нуклеарната сигурност е главният ни приоритет. Наша задача е повишението на стандартите за сигурност и това е главното изискване за съществуването и развиването на нуклеарната енергетика, сподели още Регалдо.

149 атомни реактора работят през днешния ден в света. 392 гигавата е общата открита нуклеарна мощ сега, съобщи в словото си по време на формалната гала за разкриване на „ АТОМЕКСПО 2017 “ Михаил Чудаков – заместител - общоприет шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ). За последните 2 години в света са построени и са в развой на създаване 20 нови енергоблока. По думите на Чудаков, Русия е единствената страна, която има флот от нуклеарни ледоразбивачи и е измежду трите страни в света, които интензивно създават дребни модулни реактори – като да вземем за пример РИТМ 200.

На откритото през днешния ден Девето меуждунардно ревю „ АТОМЕКСПО 2017 “ има представители на 33 публични държавни делегации. За пръв път на ревюто вземат участие Судан, Етиопия, Колубмия и Шри Ланка, съобщи в речта си Алексей Лихачов, общоприет шеф на съветската държавна корпорация „ Росатом “.

Щастлив съм, че през днешния ден в Москва сме привлекли повече от 6500 делегати от 650 разнообразни компании. Близо 100 от тях имат представителни щандове на ревюто, сподели още Лихачов, след което показа на формалните си посетители някои от щандовете на компании от структурата на „ Росатом “.

Изложението „ АТОМЕКСПО 2017 “ продължава до 21 юни 2017 година Официални срещи по време на „ АТОМЕКСПО 2017 “ ще организира и министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР